Золотий час групи Догнала минув, вони програли інформаційну війну, – релігієзнавець
  • Птн, 27/09/2013 - 10:25

Діяльність групи Догнала, або так званої Української правовірної греко-католицької церкви не несе жодної загрози, бо встигла завдяки своїй же пропаганді дискредитувати себе, перетворивши на маргінальне утворення. Про це «Погляду» сказав відомий релігієзнавець Андрій Юраш.

«Можна зробити висновок, що інформаційну війну група Догнала програла. Її золотий час уже давно позаду. Під золотим часом я маю на увазі той період, коли вони ще тільки формувалися і не були у відкритому протистоянні із УГКЦ. Зараз для всіх стало очевидним, що це є зовсім інша релігійна організація, яка з УГКЦ не має нічого спільного, яка воює за свій життєвий простір і намагається у цьому відношенні обігравати УГКЦ, оскільки діє на її полі. Тому говорити про якісь досягненні не доводиться, оскільки це релігійна організація, яка і за характером свого вчення, і за типом богослужіння представляє оригінальний феномен, який свідчить про її відокремленість від УГКЦ.

Відтак, вона не демонструє жодних ознак для масового активного поширення та утвердження. Звісно, вона намагається отримати реєстрацію, звісно, що у цьому своєму прагненні вона входить у конфлікт з Українською греко-католицькою церквою, звісно, що догналівці мають дуже потужну ідеологічно пропагандистську машину, яка практично їх дискредитувала і стерла як активних учасників. І ця релігійна структура залишилася маргінальною групою. Вона буде боротися, але абсолютно ніщо не свідчить про те, що вона може стати вагомим і впливовим чинником і компонентом у релігійному житті», – сказав експерт.

За його словами, група Догнала приречена на другорядне існування у сектантському ареалі: «Тобто з малою кількістю послідовників, у дуже локальних групах, без особливих впливів. Як на мене, це вже така визначена доля цієї групи, бо реального впливу догналівська група не змогла отримати. Ні відірвати частину віруючих чи якось переформатувати і вплинути на перебіг релігійних процесів не те що в загальноукраїнському масштабі, а й навіть у масштабах тієї ніші, яку займає УГКЦ, вона не змогла».

Нагадаємо, останнім часом група Догнала намагається активізувати свою діяльність, у Львові відбуваються різні хресні ходи, прихильники секти поширюють різного штибу агітаційні листівки, зокрема проти Асоціації з ЄС, ювенальної юстиції тощо. Крім того, Підгорецькі отці звертаються із відкритими листати до президентів Путіна та Лукашенка ввести в Україну війська, аби не допустити під
питання угоди з ЄС.

Джерело: www.pohlyad.com