Зречення Ординарія Мукачівської дієцезії і призначення Адміністратора
  • Птн, 28/01/2022 - 14:10

Папа Франциск прийняв зречення єпископа Антала Майнека. Апостольським Адміністратором дієцезії призначений єпископ-помічник.

У п’ятницю, 28 січня 2022 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане Преосвященним Анталом Майнеком, O.F.M., Єпископом Мукачівської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні. Водночас, Апостольським Адміністратором вакантного осідку ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) Святіший Отець призначив єпископа-помічника Мукачівської дієцезії Преосвященного Миколу Лучка, O.P.

Мукачівська дієцезія і її єпископи

Мукачівська римо-католицька дієцезія входить до Львівської митрополії латинського обряду та охоплює парафії і структури в Закарпатській області. Святий Іван Павло ІІ 1993 року заснував Апостольську Адміністратуру Закарпаття, Апостольським Адміністратором якої призначив тодішнього Апостольського нунція архиєпископа Антоніо Франко. Його наступником 1997 року став єпископ Антал Майнек, який наприкінці 1995 року був призначений Єпископом-помічником. Після того, як 27 березня 2002 року святий Іван Павло ІІ створив Мукачівську дієцезію, єпископ Антал став її першим Ординарієм. У листопаді йому виповнилося 70 років життя.

Про призначення єпископа-помічника у Ватикані було повідомлено 11 листопада 2019 року. Єпископ Микола Лучок народився 26 березня 1974 року в Мукачеві. В 1994 році вступив до Ордену Братів Проповідників, в якому 2000 року склав довічні обіти. Богословську освіту здобував у домініканській філософсько-богословській колегії в Кракові, Польща. Після пресвітерських свячень, отриманих 24 червня 2003 року, отець Микола душпастирював у Ялті, Санкт-Петербурзі, Чорткові, Львові та Хмельницькому. Єпископське рукоположення відбулося 10 грудня 2019 року в Мукачеві.