Зустріч кардинала Пароліна з семінаристами України
  • Пон, 20/06/2016 - 10:22

У Вищій духовній семінарії Святого Йосифа у Брюховичах відбулась зустріч кардинала Пароліна з більше ніж сотнею семінаристів, вихователів та професорів усіх семінарій з різних куточків України. 

Візит Державного секретаря розпочався зі знайомства із цілим комплексом споруд, що знаходяться на території семінарії. Це готель для паломників, безпосередньо семінарія, Теологічний інститут та ін. Біля пам`ятника св. Йоану Павлу ІІ кардинал Паролін поклав квіти. 

Після цього Державний секретар увійшов до каплиці, де його чекали семінаристи, їх викладачі і опікуни.

У своїй промові кардинал П`єтро Паролін говорив про те, що різноманітність, яку бачимо в Церкві становить багатство. Кардинал підкреслив, що семінарист має бути людиною глибокої особистої віри, що грунтується на постійних стосунках з Господом Ісусом. Кардинал зазначив, що для семінаристів важливо знати історію локальної Церкви, аби зрозуміти культурний контекст України сьогодні і стати «мостами культур».

IMG 0418 1

IMG 0471

 

«Ви повинні освоїтися з тим, що необхідно бути уважними та шанобливими виразниками глибокого розуміння локальної Церкви, аби Боже Слово могло бути сприйняте, засвоєне й приносило плід в усій повноті. Тому ви повинні шукати людей, відвідувати їх, терпеливо слухати їх та мудро радити. Вийдіть із ваших домівок і самі йдіть назустріч тим, хто шукає Божого обличчя, але ще, можливо, не побачив його в Церкві» - підкреслив кардинал. Крім того, він говорив про целібат і необхідність виховання почуттів, закритість в егоїзмі і гонитву за грошима, як передумови зникнення душпастирського служіння.

Після промови митрополит Мокшицький і семінаристи подякували кардиналу Пароліну і проспівали разом молитву «Отче наш». Державний секретар уділив усім Божого благословення. Зустріч продовжилась за святковою вечерею, наприкінці якої пролунали слова вдячності. А кардинал на завершення сказав до зібраних: «Тепер я вас більше люблю, бо я вас знаю!».   IMG 0666

Після вечері кардинал Паролін мав приватну зустріч, а після цього – спільне фото з усіма учасниками зустрічі. Семінаристи Городоцької вищої духовної семінарії Святого Духа підготували для Державного секретаря подарунок – пам’ятне фото, яке він забере із собою у Ватикан.

IMG 0791

IMG 0754 1

Семінарист Антон Лавай (семінарія Львівської архідієцезії) розповідає про свої враження: "Запапам`яталась мені сама зустріч, бо тут є тісний зв'язок із Апостольською Столицею. Дуже гарно кардинал сказав про те, що коли людина зациклюється на матеріальних благах, то стає тягарем як для себе, так і для інших. І тоді, додає диякон Микола Кизлик з Львівської архідієцезії, «душпастирство теж йде на мілину».

Семінарист Михайло з Городка дуже радий зустрічі, бо він є перший раз на зустрічі такого рівня. Його найбільше торкнулися слова, що ми «повинні не бути закритими, а виходити до людей, їм на зустріч». І в цьому є велике завдання.

Семінарист Віталій Карпусь (Городок) розповів, що йому найбільше вразили слова про потребу контакту «з Господом Ісусом», важливість нести Ісуса людям, а не себе, необхідність кожний вечір себе запитувати: чи я вірний Ісусу і Церкві?