Зустріч монашества та богопосвячених осіб УГКЦ в Римі
  • Втр, 02/02/2016 - 18:36

1 лютого 2016 року, в навечір`я празника Стрітення Господнього за григоріанським календарем, в Римі, в черговий раз, відбулася зустріч богопосвячених осіб різних чернечих спільнот нашої Церкви, які живуть, навчаються, виконують свої служіння та проводять місійну роботу в Італії. Цього року гостинними господарями зустрічі були Сестри Катехитки Святої Анни та парафія Святих Сергія і Вакха. Особливістю цьогорічної зустрічі стало те, що вона проводилася на закінчення Року Богопосвяченого життя та стала однієї з багатьох подій Ювілейного Року Божого Милосердя. Учасниками зустрічі були також і гості з України: с. Наталія Мельник, ЗСПР, Голова Ради Вищих Настоятельок УГКЦ та с. Михайлина Горнакевич, СНДМ, секретар комісії у справах монашестав УГКЦ.

Початком духовної віднови стала Вечірня з Литією, яку очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії у співслужінні Протоархимандрита Чину Святого Василія Великого, Високопреподобного ієром. Генезія Віомара.

На завершення Вечірньої, до присутніх монаших спільнот у храмі, звернувся з пастирським словом Преосвященний Владика Діонісій. Архиєрей підкреслив, що подібні зустрічі дуже важливі, адже «різні є монаші спільноти, згромадження, але Церва – одна, і всі ми своїм апостолятом працюємо для цієї Святої Христової Церкви». Владика наголосив, що Ісус Христос вимагає особливо від богопосвячених осіб радикальності: «Залишити все, щоб піти за Христом, зректися себе, вийти з себе і піти на зустріч іншим». Архиєрей пригадав слова папи Святого Івана Павла ІІ, який у свій час зазначив, що богопосвячені особи є немов легені Церкви, без яких Вона задихається і не може жити. Завершуючи своє слово Владка Діонісій поручив все монашество і всіх богопосвячених осіб під покров Жировицької Богородиці та заступництву Свв. Мучеників Сергія і Вакха.

По закінченні спільної молитви с. Ореста Боршовська, СНДМ виголосила конференцію про ієромонаха Єремію Івана Ломницького, ЧСВВ. Сестра Ореста розповіла про життя, харизму служіння та хресний шлях великого ченця-василіянина, церковного діяча, вихователя, місіонера, співзасновника жіночого чернечого Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. У 1915 ієрм. Єремія був вивезений царською владою на заслання в Симбірськ (Росія), де й помер 3 липня 1916 від запалення легенів. 5 квітня 2009 року в Івано-Франківську розпочався беатифікаційний процес ієрм. Єремії Ломницького, ЧСВВ.

Після конференції відбулася спільна трапеза, під час якої богопосвячені особи мали гарну нагоду до спілкування, взаємного обміну думками. Цей день для всіх учасників став ще однією нагодою духовного збагачення, яке, відповідно, стане підтримкою та заохотою для кожної спільноти, і для кожного зокрема, ще з більшою ревністю працювати для поширення Царства Божого.

При приготуванні статті використано матеріали із сайту Згромадження Сестер Служебниць НДМ: www.sisterssmi.org