Зустріч Папи Франциска з Дипломатичним Корпусом
  • Втр, 14/01/2014 - 09:00

У дусі навчання Папи Павла VI про те, що мир не можна зводити лише до відсутності війни, але що його слід день-за-днем творити, шукаючи ладу, бажаного Богом, Церква співпрацює з усіма інституціями, яким лежить на серці добро кожної окремої людини та спільне добро. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 13 січня 2014 р., Дипломатичний Корпус, акредитований при Святому Престолі. Під час традиційної на початку року зустрічі із представниками держав, які підтримують дипломатичні стосунки з Апостольською Столицею, Святіший Отець наголосив на тому, що замкненість веде до руйнування, а тому слід розвивати культуру зустрічі.

Насамперед, Папа пригадав про події, які протягом минулого року відбулися у сфері взаємин Святого Престолу з державами та міжнародними організаціями. А далі, посилаючись на своє цьогорічне послання з нагоди Всесвітнього дня миру, що присвячене братерству, як основі та шляхові до миру, він пригадав, що братерства, зазвичай, вчимося у родині. «На жаль, цього часто не трапляється, – зауважив Глава Католицької Церкви, – тому що зростає кількість поділених та розбитих сімей», а причиною цього є не лише питання, пов’язані із сумлінням, але також «важкі умови», в яких родини змушені жити. «Тому, – додав він, – необхідна відповідна політика, яка підтримуватиме, сприятиме та зміцнюватиме сім’ї».

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що нерідко похилих віком вважається тягарем, у той час як молодь не бачить перед собою надійних перспектив для свого життя. Але «похилі віком та молодь є надією людства», адже «перші вносять мудрість досвіду», а другі «відкривають майбутнє, не даючи нам закриватися у собі самих».

«Замкненість та ізольованість завжди створюють задушливу та важку атмосферу, яка раніше чи пізніше призводить до смутку та пригнічення. Потрібні, натомість, спільні старання у сприянні культурі зустрічі, тому що лише той, хто здатний виходити назустріч іншими, здатний принести плоди, творити узи спільності, випромінювати радість, будувати мир», – наголосив Папа, зазначаючи, що підтвердженням цього є «картини смерті та руїни, які ми мали перед очима протягом минулого року».

Окремо зупиняючись на найдраматичніших ситуаціях у світі, Святіший Отець, насамперед, звернув увагу дипломатів на Сирію, ще раз закликавши до припинення конфлікту та подякувавши всім, хто приєднався до призначеного ним Дня молитви за мир у цій країні. Папа скерував слова підтримки й заохочення численним біженцям, признавши зусилля таких країн, як Лівану та Йорданії, які великодушно їх прийняли. Він не оминув увагою й інші проблемні ситуації на Близькому Сході, зокрема, протистояння у Лівані, Єгипті та Іраку та заохотив не припиняти зусиль, спрямованих на пошук миру між ізраїльтянами та палестинцями.

У контексті масової еміграції християн з країн Близького Сходу та Північної Африки, Вселенський Архиєрей наголосив, що їхнім прагненням, насправді, є й надалі залишатися частиною суспільної, політичної та культурної дійсності країн, до збудування яких вони спричинилися, адже «покликанням християн є свідчити любов та Боже милосердя».

Папа згадав про важку ситуацію у Центральноафриканській республіці, в Нігерії, Малі, Південному Судані, скерував свою думку до Азії, побажавши примирення на Корейському півострові та мирного співжиття на всьому континенті.

Але загрозою для миру, за словами Святішого Отця, є будь-які ситуації, коли «заперечується людська гідність», починаючи від неможливості мати належне харчування. Тому, не можна залишатися байдужими перед обличчям тих, «які потерпають від голоду, передовсім, дітей». Адже сьогодні, ми є свідками не лише марнування, викидання харчів чи матеріальних благ, але також і людських істот, «ніби непотрібних речей». «Наприклад, вселяє жах лише думка про існування дітей, які ніколи не побачать світла, як жертви аборту, або про дітей, яких використовують, як солдатів, над якими чинять насилля чи вбивають під час збройних конфліктів, які стають товаром у цій жахливій формі сучасного рабства, яким є торгівля людьми, що є злочином проти людства», – зауважив Папа.

Святіший Отець також висловив духовну близькість жертвами природних катаклізмів, у цьому контексті закликавши до пошани створеного світу, адже «жадібна експлуатація природних ресурсів» також становить загрозу для миру.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va