Зустріч Папи Франциска з працівниками ЗМІ (повний текст)
  • Суб, 16/03/2013 - 14:45

Дорогі друзі,

Я щасливий на початку мого служіння на престолі Петра зустрітися з вами, що працювали тут, у Римі, в цей період особливо інтенсивно: з того часу, як мій попередник, Бенедикт XVI зробив несподівану заяву 11 лютого цього року.
Сердечно вітаю кожного з вас!

Роль медій останнім часом щоразу зростає, особливо тоді, коли потрібно розповісти світові про події сучасної історії.

Тому звертаюся до вас з особливою подякою за ваші видатні заслуги в ці останні дні. Ви працювали, так? Ви працювали! Очі католицького світу, і не тільки, були звернені на Вічне Місто, зокрема, ця територія, якої барицентром стала гробниця святого Петра.

За останні тижні Ви говорили про Святий Престол, Церкву, її обряди і традиції віри і, зокрема, роль Папи та його служіння.

Особливу подяку висловлюю тим, хто був в змозі спостерігати і представити ці події в історії Церкви з найправильнішої перспективи, з якої їх варто було розглядати, з перспективи віри. Історичні події майже завжди вимагають того, щоб їх розуміти цілісно, часом включаючи і вимір віри. Церковні події, безумовно, не є складніші, ніж політичні чи економічні! Однак вони мають одну притаманну їм особливість: відповісти на логіку, яка не належить до однієї з категорій, так би мовити, світських, і саме тому їх нелегко інтерпретувати і комунікувати з широкою і різноманітною аудиторією. Церква, хоча це, звичайно, теж людська установа, історична, з усім, що це включає, водночас має не політичну суть, а духовну: тобто є Народом Божим! Святим Народом Божим, що йде на зустріч з Ісусом Христом. Тільки з цього погляду можна знайти абсолютно правильне розуміння того,  що робить Католицька Церква.

Христос є Пастирем Церкви, але його присутність в історії проходить через свободу людей: одного з них вибрали за свого Вікарія, Наступника Апостола Петра, але Христос є центром, фундаментальною основою, серцем Церкви. Без Нього, існування Петра і Церкви не було б можливе, і не мало б сенсу. Як неодноразово говорив Бенедикт XVI, Христос присутній і веде Свою Церкву. У всьому, що сталося, головним героєм є, в остаточному розумінні, Святий Дух. Він надихнув рішення Бенедикта XVI на благо Церкви; Він торкнувся молитви і вибору кардиналів.

Це важливо, дорогі друзі, візьміть до уваги цей горизонт тлумачення, цю герменевтику, щоб зосередитися на центрі подій цих днів.

Звідси бере початок, найперше, ще одна щира подяка за усю працю в ці дні, особливо складні, але і запрошення – дізнатися більше про справжню природу Церкви та духовні мотиви, які Нею керують і є найдостовірнішими, щоб зрозуміти все це. Будьте певні, що Церква, зі свого боку, зберігає велику увагу до вашої дорогоцінної роботи, у вас є здібності висловлювати і виявляти очікування і потреби нашого часу, забезпечуючи елементами для розуміння реальності. Ваша робота вимагає вивчення, чутливості, досвіду, як і у багатьох інших професіях, але звертає особливу увагу на істину, добро і красу, і це робить нас дуже близькими, бо Церква існує, щоб собою звіщати Істину, Добро і Красу. Ви повинні ясно бачити, що ми усі покликані не тільки комунікувати поміж собою, але у цій тріаді, яка відповідає екзистенціальній істині, добру і красі.

Деякі не знали, чому єпископ Риму захотів назватися Франциском. Деякі думали, що чи через Франциска Ксаверія, чи Франциска Сальського, чи Франциска Ассизького. Я розповім вам історію. Під час конклаву поруч зі мною був Архиєпископ-емерит Сан-Паулу, почесний префект у справах духовенства кардинал Клаудіо Гуммес: великий друг, великий друг! Коли голосування складалося вже трохи «небезпечно», він утішав мене. І коли голоси сягнули двох третіх, це зазвичай супроводжується оплесками, тому що обрали Папу, то він обійняв мене і сказав: «Не забувай бідних». І це слово так запало мені: бідні, бідні. Тоді, у контексті бідних, я думав про Франциска Ассизького. Тоді я подумав про війни, тоді як все ще тривав підрахунок голосів. Франциск є людиною миру. Людина, яка любить і підтримує творіння, в той час коли наші стосунки з творінням не такі добрі, чи не так? Він – людина, яка дає духа миру, бідняк ... О, як би я хотів Церкву бідну і для бідних!

Я бажаю вам усього найкращого, дякую вам за все, що ви зробили, і я думаю про вашу роботу: бажаю вам спокійно і плідно працювати, щоб дізнатися більше про Євангеліє Ісуса Христа і реальність Церкви. Я доручаю заступництво над вами Пресвятій Діві Марії, Зорі  євангелізації. І я бажаю найкращого для вас і ваших родин, для кожної вашої родини. І я сердечно уділяю усім вам благословення».

Після особистого привітання з деякими журналістами, Папа Франциск, іспанською, завершив: «Я сказав вам, що сердечно благословляю вас. Багато з вас не належать до Католицької Церкви, деякі не є віруючими. Сердечно уділяю це благословення, в тиші, кожному з вас, поважаючи совість кожної людини, але, знаючи, що кожен з вас є дитиною Божою. Хай Бог благословить вас».

Переклад «Католицького Оглядача»