Зустріч Папи з Верховним муфтієм Єрусалиму: ні насильству в ім'я Бога!
  • Пон, 26/05/2014 - 15:58

Вранці 26 травня в будівлі Ісламської ради на Храмовій площі Святіший Отець зустрівся з Верховним муфтієм Єрусалиму. У своїй промові папа Франциск назвав мусульман «друзями» і «дорогими братами», висловлюючи подяку за можливість провести зустріч в цьому священному місці.

Папа зазначив, що, йдуючи по стопах своїх попередників, особливо Павла VI, він хотів приїхати як паломник в місця, що бачили  земну присутність Ісуса Христа. «Проте моє паломництво було б неповним без зустрічей з людьми та громадами, які живуть на цій землі, і тому я особливо радий бути з вами, віруючими мусульманами, дорогими братами» .

«У цей момент, - сказав Папа, - мої думки звертаються до постаті Авраама, який жив як паломник на цій землі. Мусульмани, християни й юдеї визнають в Авраамі, хоча і кожен по-своєму, батька у вірі і великий приклад для наслідування. Він став паломником, залишивши свій народ, свій дім, для того, щоб здійснити духовну подорож, до якої закликав його Бог».

«Паломник, - продовжив Папа, - це людина, яка стає бідняком, вирушає в дорогу, прагне до великої мети і живе надією на отриману обітницю ( пор. Євр. 11,8-19). Таким було становище Авраама, це має бути і нашим духовним прагненням. Ми ніколи не можемо вважати себе самодостатніми і володарями власного життя; ми не можемо ховатися під нашими переконаннями. Перед лицем таємниці Бога всі ми - бідняки, ми відчуваємо постійну готовність вийти з самих себе і коритися Божому заклику, ми повинні бути відкритими для майбутнього, яке Господь бажає побудувати для нас».

«В цій нашій земній мандрівці, - зазначив Папа Франциск, - ми не самотні: ми перетинаємо дороги інших віруючих, іноді розділяємо з ними частину шляху, іноді разом зупиняємося на привал, який надає нам сил. Такою є і сьогоднішня зустріч, і я приймаю її з особливою подякою: це бажаний спільний привал, що став можливим завдяки вашій гостинності, у прощі нашого життя і наших громад. Ми живемо в братському спілкуванні та обміні, які можуть дати нам підкріплення і нові сили перед обличчям  загальних проблем, що стоять перед нами».

«Ми не можемо забувати, - підкреслив Святіший Отець, - що паломництво Авраама було також закликом до справедливості: Бог хотів, щоб той став свідком діянь Господніх і Його наслідувачем. Також і ми хотіли б стати свідками діянь Господніх на землі і тому на нашій сьогоднішній зустрічі ми знову відчуваємо наполегливий заклик бути миротворцями і захисниками справедливості, просити про ці дари в молитві і отримувати згори милосердя, великодушність і співчуття».

На закінчення промови Папа Франциск сказав: «Дорогі брати, дорогі друзі, в цьому священному місці я звертаюся з скорботним закликом до всіх людей і громад, які співвідносять себе з Авраамом: будемо ж по- братськи поважати і любити один одного! Навчімося сприймати чужий біль! Нехай ніхто не користується насильством в ім'я Бога! Будемо ж працювати разом заради справедливості і миру! Салам

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va