Звернення Архієпископа Мечислава Мокшицького в справі осквернення пам`ятника жертвам трагічних подій в Гуті Пеняцькій
  • Срд, 18/01/2017 - 13:29

Дорогі Брати і Сестри!

Осквернення пам`ятника жертвам трагічних подій в Гуті Пеняцькій ми сприйняли з великим болем і острахом та як замах на гідність пам`ять про закатованих там людей.

Нині, коли Україна бореться з багатьма проблемами, серед яких болісною сторінкою її сьогодення є війна на сході держави, така подія як осквернення хреста і могил закатованих жителів Гути Пеняцької кидає тінь на прагнення до свободи у виборі та пошануванні історичної правди.

Гута Пеняцька стала місцем екуменічної молитви заради життя у правді та невтомному пошуку миру і співпраці між польським і українським народами.

Підрив хреста і осквернення таблиць з прізвищами жертв - це вияв зневаги народу і релігії, яке вчинили люди, котрі зневажають всі цінності, не тільки міжлюдські, але й ті, що випливають з релігійної свободи. Знищення хреста — це удар по всьому християнському світу, без огляду на обряд чи національність, бо для тих, хто вірить в Христа, хрест є найбільшим доказом любові Бога до людини. Тож, якщо хтось знищує цей Знак Любові, то чинить через ненависть до віри і віруючих.

Сподіваюся, що влада України докладе всіх зусиль для розслідування цього факту та покарання тих, хто осквернив пам`ятник у Гуті Пеняцькій.

Закликаю до молитви за мир і примирення. Прошу Господа про вибачення винуватцям, каяття і накладення покути за гріх осквернення.

Чин спокутування буде відслужено біля пам`ятника в Гуті Пеняцькій в неділю, 26 лютого ц.р. під час відзначення чергової річниці трагічних подій. Запрошую вірних, представників влади і духовенство різних віровизнань і обрядів до участі в цих молитвах.

Нехай наша присутність стане знаком віри і солідарності з родинами жертв вбивства в Гуті Пеняцькій і протидією зла, що знищує свободу релігії, історичну пам`ять і добрі взаємини між Україною і Польщею.

Львів, дня 17 січня 2017 р.

+ Мечислав Мокшицький

Архієпископ Митрополит Львівський