Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з нагоди Дня Бога Творця (2013 р.)
  • Втр, 03/09/2013 - 12:47

Дорогі брати і сестри!

Вже п’ятий рік поспіль відзначаємо в Україні 14 вересня як свято Бога Творця і День молитви та відповідальності за наше природне довкілля і весь створений Богом світ. В цей день разом з братами у вірі по всьому світі молитовно виражаємо свою вдячність Богу за безцінні дари природи, висловлюємо щирий жаль за екологічні зловживання і просимо про порятунок та благополуччя всього створеного світу.

Рік Віри, який відзначається цьогоріч у Вселенській Церкві, спонукає нас в особливий спосіб застановитися в цей день над глибинним сенсом християнської віри в Бога Отця, Сина і Святого Духа, єдиного у Пресвятій Трійці – Творця і Спасителя, а також усвідомити, що правдиве і цілісне життя у Христі передбачає відповідальне ставлення до всього світу, створеного у Ньому.

 

У свою чергу, в контексті відзначення 1025-ліття Хрещення Русі-України та відновлення наших хресних обітів, з новою актуальністю постає питання комплексного характеру християнського покликання і свідчення Христа в сучасному світі. Автентичність нашої віри виявляється у відповідності до здійснення подвійної заповіді любові до Бога та ближніх. Однак не можемо любити Бога, коли руйнуємо Його унікальний твір – природу. Рівно ж, не може бути мови про любов до ближнього, якщо виснажуємо та забруднюємо відходами землю, отруюємо воду та повітря і таким чином загрожуємо здоров’ю і життю людей.

Заповідь любові до Бога та ближніх спонукає нас свідчити Божу любов не фрагментально та акційноподібно, але постійно та цілісно. Християнське життя – наше життя у Христі не може обмежуватись на окремі сфери життя та діяльності, але має мати комплексний характер, що включає в себе також і відповідальне та бережливе ставлення стосовно природного довкілля.

Міжнародна спільнота проголосила 2013 рік Роком співпраці для збереження води, що має за мету вказати на цінність води для здоров’я, життя та добробуту людини, а також сталого розвитку суспільства. Рівно ж, Рік співпраці для збереження води має вказати на спільну та особисту відповідальність за цей безцінний життєдайний Божий дар і спричинитися до подолання чисельних проблем у сфері забезпечення чистою питною водою.

Питання збереження водних ресурсів є особливо актуальним для України, де практично всі поверхневі джерела водопостачання з року в рік зазнають інтенсивного забруднення, що є причиною підвищеної загрози для здоров’я і зростання захворюваності населення.

У цьому контексті закликаємо всіх і кожного зокрема застановитися над питанням особистої та соціальної відповідальності за дарований Богом світ природи й зробити свій автентичний внесок для зменшення забруднення і збереження водних ресурсів та чистоти питної води – джерела життя, доброго здоров’я та суспільного добробуту.

Обов’язком відповідальних у владі є гарантувати одне із основоположних людських прав – право на чисте і безпечне природне довкілля та воду, а також забезпечити доступ до належної санітарії. Обов’язком кожної людини є переосмислити своє ставлення до води та розуміння її цінності. Вода – це не лише один із ключових ресурсів для забезпечення життєдіяльності людини, суспільства та світової спільноти, але й безцінний Божий дар, який ми покликані зберегти для майбутніх поколінь. Завдяки відповідній екологічній культурі та технічним впровадженням можна і є необхідним суттєво зменшити витрати води в побуті та її забруднення, і тим самим зробити свій внесок для збереження природи та суспільного благополуччя.

Сподіваємось, що спомин екуменічно-екологічного свята Бога Творця і наші щирі молитви та діла в наміренні збереження природи, спільно з християнами різних конфесій по всьому світі, стануть черговим виявом єдності Христової Церкви і спричиняться до духовного росту та формування автентичної віри, плодом яких стане справді християнське життя, на яке з нетерпінням очікує все створіння Боже (див. Рим 8, 19-22).

д-р Володимир Шеремета,

керівник Бюро УГКЦ з питань екології

 

Увага! Просимо душпастирів долучити до Сугубої єктенії на Святій Літургії в неділю, 15 вересня, прохання, які додаються, а також зачитати це звернення.

 

Додаток 1

Прохання до Сугубої єктенії

(з нагоди відзначення Дня Бога Творця та «Часу відповідальності за створіння» 2013 р.)

  • Боже Творче, Силою своєї безмежної і животворящої любові Ти покликав до буття нас і прекрасно облаштував все своє створіння – природу. Даруй нам ласку дієвої християнської віри, щоб наше ставлення до навколишнього світу було відображенням Твоєї творчої та спасаючої любові,

молимось Тобі, вислухай і помилуй.

  • Боже Творче, дякуємо Тобі за численні дари природи, а особливо за воду – джерело життя, здоров’я та суспільного добробуту. Охорони нас від духа споживацтва, дай зрозуміти істинну цінність отриманих благ і бути відповідальними управителями дарів створеного Тобою світу,

молимось Тобі, вислухай і помилуй.

 

Додаток №2

Практичні поради для відзначення Дня Бога Творця

  1. Свята Літургія, молебень чи акафіст у наміренні збереження створеного Богом світу – це ключові події для відзначення Дня молитви і відповідальності за природне довкілля.
  2. Екуменічне моління. Духу екуменічно-екологічного свята Дня Бога Творця якнайкраще відповідає спільна молитва чи богослужіння за участю ієрархії, духовенства та вірян різних християнських конфесій.
  3. Проповідь. Згідно з рішенням Синоду єпископів УГКЦ з нагоди Дня Бога Творця кожен душпастир має виголосити проповідь на тему християнської відповідальності за природне довкілля. Варто при цьому поєднати змістовне послання Року Віри, 1025-ліття відзначення Хрещення Русі-України та Дня Бога Творця, наголосивши, що автентична християнська віра виражається у відповідальному житті та ділах милосердної любові стосовно всього створеного у Христі світу.
  4. Освітньо-виховний захід (урок, лекція, перегляд тематичного кінофільму з обговоренням тощо). Цей захід можна провести напередодні, 13 вересня, у світському навчальному закладі (школі, училищі, коледжі чи ВУЗі) або ж 14 чи 15 вересня у катехитичній школі, яка діє при парафії. Мета заходу – донести до свідомості дітей та молоді необхідність відповідального ставлення до нашого навколишнього середовища, як до спільного дому, створеного Богом.
  5. Презентація Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння», який Бюро УГКЦ з питань екології проводить з нагоди дня Бога Творця з метою плекання та поширення свідомості щодо християнської відповідальності за створений Богом світ – природу. Детальніша інформація про умови конкурсу знаходиться на сайті Бюро УГКЦ з питань екології – http://ecoburougcc.org.ua.
  6. Практична екоакція. Відзначення Дня Бога Творця в особливий спосіб збагатять діла практичної любові до Його створіння – природи, як наприклад заходи збору вторинної сировини, прибирання, впорядкування та озеленення (посадка дерев, кущів чи квітів), очищення джерела тощо.

Джерело: http://ecoburougcc.org.ua