Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з приводу Всеукраїнської акції «Посади дерево»
  • Втр, 09/04/2013 - 11:52

У межах проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», Бюро УГКЦ з питань екології закликає долучитися 20 квітня до Всеукраїнської акції «Посади дерево», метою якої є вияв конкретних діл милосердя стосовно своїх ближніх і всього створеного Богом світу.

Бог покликав нас «порати і доглядати» (Бут. 2, 15) своє створіння, бути його добрими садівниками, примножувати отримані дари природи. Кожне дерево Божого саду має дуже важливе значення: дає нам смачні й поживні плоди, поглинає вуглекислий газ і виділяє життєдайний кисень; відіграє кліматорегулюючу роль; затримує поверхневий стік талих і дощових вод; послаблює силу вітру, захищає ґрунт від розмиву та від вивітрювання його поверхневого родючого шару. У містах дерева стають оазами життя, сприяють відновленню фізичних сил, зміцненню здоров’я, дарують життєдайну енергію, натхнення до праці та творчості.

У той же час, щороку, в результаті життя та діяльності сучасної цивілізації, з лиця Землі пропадають мільйони гектарів лісів. Ліси зазнають хижацької експлуатації також і в Україні. У містах нерідко паркові зони та зелені насадження стають жертвою будівельного бізнесу …

У цьому контексті, долучившись до акції «Посади дерево», маємо нагоду зробити добре діло для плекання та розвитку живої природи, а також сприяння та захисту життя самої людини, яка є складовою цілісного організму створіння Божого.

Особливо просимо про підтримку душпастирів в організації посадки дерев чи кущових насаджень на парафіяльній території чи, за дозволу і сприяння органів місцевого самоврядування, на іншій відповідній території.

Акція «Посади дерево» проходить у передпасхальний час, тому доречно поєднати її з толокою для впорядкування та прибирання прилеглої до храму території. При цьому просимо уникати підпалів опалого листя та сміття, адже це є не тільки протизаконно, але й дуже шкідливо для природного довкілля та здоров’я людей.

Запрошуємо долучатися до акції всіх небайдужих. Таким чином маємо нагоду на дії виявити свою віру у Бога Творця і Спасителя, Який уповноважує нас бути добрими садівниками і охоронцями життя на Землі і засвідчити Його життєдайну любов стосовно створіння – природи.

Д-р Володимир Шеремета,

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології

Додаток

Практичні поради для проведення Всеукраїнської акції «Посади дерево»

    Освітній захід (урок, лекція). Цей захід можна провести напередодні, 20 квітня, у світському навчальному закладі (школі, училищі, коледжі) або ж 20 квітня у катехитичній школі, яка діє при парафії. Мета заходу – донести до свідомості дітей та молоді необхідність відповідального ставлення до нашого довкілля, як до спільного дому, створеного Богом.
    Екологічний кінофільм. Якщо у парафії є така можливість, то для кращого сприйняття радимо продемонструвати кінофільм на екологічну тематику, наприклад: «Дім», «Священна Планета», «Шість градусів, які можуть змінити світ».
    Толока. Акція «Посади дерево» проходить у перед пасхальний час, тому доречно є організувати толоку для прибирання прилеглої до храму території. Для толоки можна використати й інші місця, такі як береги річки, озера чи інші місцини, які цього потребують.
    Посадження деревця. Радимо дати можливість посадити деревце як дітям, так і дорослим; можна організувати посімейну посадку ( 1 сім’я садить 1 деревце), у такому випадку, бажано, щоб і сім’я душпастиря взяла активну участь.
    Недільна проповідь. У проповіді душпастир має максимально доступно пояснити пастві її відповідальність за довкілля та весь створений Богом світ. Ця відповідальність основується на Господньому благословенні «порати і доглядати землю» (Бут 2, 15), яке від Адама успадкувало все людство. До місії Церкви належить навчати і дбати про створений Богом світ, бо наша любов до Бога виявляється і у ставленні до Його створіння. Душпастиреві варто наголосити, що часто великі зміни залежать від добрих діл, щоденної поведінки конкретної людини і нашого способу життя. Екологічна проповідь може бути поєднана з темою посту, одним з ключових аспектів якого є діла милосердя, в тому числі й до природи, яка страждає внаслідок гріховного ставлення людини.