Звернення християнських Церков України з нагоди Дня Бога Творця
  • Суб, 14/09/2013 - 13:27

«Бо створіння очікує нетерпляче
виявлення синів Божих» (Рим 8, 19)

Дорогі брати і сестри!

У перший день Нового Церковного року, 1/14 вересня, християни різних конфесій в усьому світі відзначають День молитви за збереження природного довкілля та всього створеного Богом світу.

В цей день пригадуємо своє величне покликання «порати і доглядати» (Бут 2, 15) Землю, молитовно єднаємось і прославляємо єдиного у Пресвятій Трійці Бога – Творця і Спасителя, висловлюємо вдячність за дари створіння, просимо вибачення за шкоду, яку свідомо чи несвідомо завдаємо природі й просимо про захист та спасіння всього світу.

Сучасна екологічна криза є закорінена передусім у кризі екології людини, тобто її віри, духовності та моральності. Опанована духом егоїзму і споживацтва людина перетворюється з мудрого і відповідального домоуправителя створеного Богом світу на бездумного користувача та експлуататора, який загрожує всьому створінню, а рівно ж і руйнує передумови свого власного існування. Відповідно, ключовим чинником подолання екологічної кризи є глибоке та цілісне навернення до Бога, свідченням якого має стати також якісно нове та відповідальне ставлення до нашого природного довкілля.

Ювілей 1025-ліття Хрещення Русі-України пропонує нам чудову нагоду застановитися над питанням глибинного та цілісного характеру християнської віри в Бога Отця, Сина і Святого Духа, єдиного у Пресвятій Трійці – Творця і Спасителя, а також усвідомити, що правдиве і цілісне життя у Христі передбачає відповідальне ставлення до всього світу, створеного у Ньому (див. Кол 1, 15-17).

«Віра без діл мертва» (Як 2, 26) і лише віра, чинна любов’ю, провадить до спасіння (див. Гал 5, 6). Цим зверненням закликаємо всіх віруючих людей до дієвої християнської любові, яка виражається у бережливому та відповідальному ставленні стосовно створеного Богом світу, а також закликаємо всіх тих, кому довірена влада та відповідальність за нашу країну, щоб без зволікання зробити все, що є необхідним для охорони та збереження її унікального природного світу і гарантувати екологічну безпеку суспільства.

На завершення, ми просимо Господа Бога, нашого Творця та Спасителя, щоб у своїй всемогутності та милосерді уберіг нас від екологічних гріхів і допоміг бути добрими та відповідальними управителями створеного світу.

Звернення підписали:

Святослав (Шевчук), Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви;

Митрофан, Архієпископ Луганський і Алчевський, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви;

В’ячеслав Нестерук, Глава Всеукраїнського Союзу Об’єднання євангельських християн-баптистів;

Михайло Паночко, Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України;

Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

Григоріс Буніатян, Архієпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви;

Уланд Шпалінгер, Єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України.

Київ, 14 вересня 2013 р.

 
Інститут релігійної свободи, Київ 
www.irs.in.ua