Звернення єпископів Великобританії в 50-ту річницю легалізації абортів
  • Птн, 27/10/2017 - 12:30

П’ятдесят років тому мало хто замислювався над можливістю того, що 2015 року у Великобританії буде здійснено 200 тисяч абортів. Про це пригадується у спільному зверненні, підписаному кардиналом Вінсентом Нікольсом, що очолює Єпископську Конференцію Англії та Уельсу, й архиєпископом Філіпом Тарталья, Головою Шотландської Єпископської Конференції, в 50-ту річницю вступу в дію законодавства про аборт.

У документі заторкуються різні теми. Ієрархи вказують на те, що британське законодавство, яке дозволяє абортувати дитину з вадами розвитку аж до хвилини народження, глибоко суперечить «захистові та пошані, виявленим до осіб, які представляють неповносправність уже після свого народження». Отож, висловлюється заохочення до ширшої призадуми над необхідністю «кращого захисту» дітей з вадами розвитку ще у лоні матері.

Річниця, як підкреслюють ієрархи, є також нагодою для того, щоб проаналізувати, «яку підтримку зустрічають жінки в період вагітності». Зазначається, що хоч і покращилися з боку суспільства та Церкви прийняття і супровід матерів-підлітків, «потрібно зробити ще набагато більше»

Провідники католиків Великобританії вказують також на «послаблення пошани прав тих, які чинять спротив сумління щодо аборту» та вказують на необхідність ширшої дискусії на тему «непорушності особистого сумління».

Особливу вдячність ієрархи складають тим, які навчають молодь про «недоторканість людського життя» та «значення людської сексуальності та роль статевих стосунків, як вираження подружньої любові». Вони також дякують жінкам, які не зважаючи на труднощі, вирішили не вбивати свою ненароджену дитину, й тим, хто їх підтримав у цьому, а також всім, хто на політичному рівні трудиться на користь захисту життя.