Звернення Конференції Єпископату з приводу 20-річчя Конституції України
  • Втр, 28/06/2016 - 19:46

24 червня відзначаємо 20-ту річницю Конституції України. Ми, римсько-католицькі єпископи в Україні, радіємо з того, що вже протягом  20 років цей основний закон служив міцним фундаментом для будування нашої держави. За добри плоди, отримані  протягом цих років, возносимо сьогодні нашу подяку Богові.

Нажаль, цьогорічне святкування проходить в надзвичайних умовах через окупацію Криму і територій на Сході України, оскільки сталося порушення найперших статей нашої Конституції. У них говориться, що «суверенітет України поширюється на всю її територію» (стат. 2) і що «територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною» (там же).

Нещодавній візит Держсекретаря Святого Престолу, Кардинала Петра Пароліна, дав нам велику надію, особливо, коли в Запоріжжі кардинал однозначно повторив те, що завжди говорила Католицька Церква:

«Святий Престол має намір знову ствердити нагальну необхідність дотримуватися міжнародної законності щодо території та кордонів України як ключового елементу для забезпечення стабільності і на рівні національному, і на регіональному, та для відновлення права й порядку, що базуються на повній повазі фундаментальних прав людини»(виступ Кардинала Пароліна в Запорожжі, 16 червня 2016 р., цитуючи слова постійного спостерігача Святого Престолу при Організації Об’єднаних Націй та інших Міжнародних організацій у Женеві, під час 28 сесії Ради про Права людини щодо України, 26 березня 2015 р.).

Сьогодні, отже, наново дякуємо Богові за безмежний дар для нашої країни, яким був візит Делегата Святішого Отця, що оживив у нас надію молитовною підтримкою і близькістю Папи Римського в його особі.

Підходячи з іншого боку, потрібно визнати, що існує певна внутрішня небезпека для нашої Конституції – це можливі зміни в тексті Основного Закону нашої Держави проти сім’ї та недостаток боротьби, аби «людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнавалися в Україні найвищою соціальною цінністю» (стат. 3) від зачаття й до природної смерті. Закликаємо керівників Держави взяти до уваги всі пропозиції Римсько-Католицької Церкви разом з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій щодо змін до Конституції України.

Просімо Бога за посередництвом Пресвятої Діви Марії, Цариці миру, про те, щоб усі, від кого залежить доля України, в тому числі й ми, працювали для суспільного блага нашої країни, аби продовжити міцне будування нашої держави.

Також заохочуємо наших вірян до духовної підтримки керівників нашої держави, наших воїнів, що оберігаютьїї кордони, поранених під час воєнних дій та до молитви за тих, хто віддав своє життя заради миру і нашої безпеки.

Пресвята Богородице Діво, Царице Миру, молись за нас!

Львів, 28.06.2016 р.