Звернення Конференції Єпископів РКЦ України з нагоди Дня Гідності та Свободи
  • Пон, 21/11/2016 - 12:39

ЗВЕРНЕННЯ З НАГОДИ ДНЯ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

Ось уже втретє відзначаємо в Україні День Гідності та Свободи. Це свято встановлено в нашій державі з метою утвердження ідеалів свободи і демократії, а також віддання належної шани патріотизму й мужності наших співвітчизників, які постали на захист гідності, національних інтересів, прав і свобод громадян України.

Гідність людини коріниться в її створенні на образ і подобу Божу. Саме ця істина, а також безумовна любов Бога до людини є підставою до ставлення з пошаною насамперед до самих себе, до наших ближніх, до приятелів і тих, кого називаємо ворогами, до кожної людської істоти.

Як люди і як християни, Божі діти, ми покликані до усвідомлення своєї гідності і до вміння постояти за свою гідність. Відстоювання ж власної гідності не відбувається через насильство, деспотичну владу та демонстрацію вищості. Історія і сучасність показують, що такі методи ведуть лише до руйнації, збільшення ненависті, воєн. Натомість, для будування миру необхідною є рішуча воля до пошани інших людей і народів, їхньої гідності, а також життя в братерстві.

Здатними до цього може вчинити нас лише життя у силі Святого Духа, яке черпаємо з молитви, святих Таїнств, розважання Божого Слова, збереження Божих заповідей.

Разом зі святим апостолом Павлом закликаємо усіх вірних: «Ходіть за Духом, і не вчините пожадливості тіла. А плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність (Гал 5,16.22). Нехай допомагає нам у цьому Пресвята Богородиця – Допомога вірних і святий Архангел Мисаїл, покровитель України.

Львів, 21 листопада 2016 року

№ 45/2016

Конференція Римсько-Католицьких Єпископів в Україні