Звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з нагоди 70-х роковин масових вбивств на Волині
  • Чтв, 28/03/2013 - 22:02

ЗВЕРНЕННЯ ПАТРІАРХА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТА
З НАГОДИ 70-Х РОКОВИН МАСОВИХ ВБИВСТВ НА ВОЛИНІ

Дорогі брати і сестри!

Цього року виповнюється 70 літ від часу масових вбивств на Волині – трагедії, яка стала чорною сторінкою у відносинах двох братніх народів, українського і польського.

З Божої волі український та польський народи багато століть є сусідами. Українці та поляки мають багато спільного в мові, культурі, традиціях. Тривалий час долі наших народів були переплетені державними узами. Споріднює нас і досвід боротьби за власну свободу проти іноземних поневолювачів, проти імперських і тоталітарних режимів.

Як і між людьми, відносини між народами складаються, на жаль, не лише зі світлих сторінок. Поруч зі спільними перемогами та мирною працею, поруч з дружбою та братерством не раз українсько-польські відносини позначалися конфліктами та боротьбою. На жаль так було і в минулому ХХ столітті.

Український та польський народ є християнськими народами, а Господь Ісус Христос закликає нас прощати провини один одному, закликає до любові й миру між собою.

Переконаний – абсолютна більшість українців та поляків сприймають цей Божий заклик, прагнуть будувати дружні, братні стосунки між нашими державами та народами. Підтвердженням цього є особливі партнерські відносини України й Польщі, які склалися у останні десятиліття.

В минулому вже відбулася низка важливих державних, церковних та громадських актів, спрямованих до українсько-польського примирення: заяви Президентів України та Польщі, парламентів (Верховної Ради та Сейму), церковних ієрархів, громадських діячів. «Прощаємо і просимо про прощення» – ці слова допомагають кожному з нас, українцю і поляку, залишити у минулому викликані протистоянням гнів, ненависть, бажання помсти чи реваншу.

Повинна залишитися пам’ять. Ми разом повинні гідно вшановувати жертв українсько-польських конфліктів, ми повинні молитися про них. З нагоди роковин Волинської трагедії цього року ми повинні особливо вшанувати загиблих під час братовбивчого конфлікту. Сподіваюся, що спільна участь українських та польських представників, православного, греко-католицького та римо-католицького духовенства, спільна молитва та заходи пам’яті у храмах та на місцях поховання жертв стануть добрим прикладом і свідченням примирення. Того примирення, завдяки якому подібні конфлікти й трагедії ніколи не зможуть повторитися у майбутньому.

Як вияв примирення та на знак готовності разом будувати краще спільне майбутнє закликаю схилити голови в пам’ять про жертв, піднести за них свої молитви. Закликаю всіх українців та поляків зберігати у серці християнські слова: прощаємо і просимо про прощення. Історикам належить далі досліджувати причини, перебіг та наслідки українсько-польського протистояння, але чорні сторінки минулого не повинні бути визначальними для сьогодення і майбутнього. Зло ніколи не можна перемогти злом, а лише добром.

Від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату, від себе особисто звертаюся до братів поляків, засвідчуючи: ми прощаємо і просимо вас про прощення. Мир між нашими народами нехай буде нерукотворним пам’ятником жертвам конфлікту. Нехай Господь упокоїть їхні душі в оселях праведників! Вічна їм пам’ять!

ФІЛАРЕТ,

Патріарх Київський
і всієї Руси-України

Прес-Центр Київської Патріархії