Звернення Постійного спостерігача від Святого Престолу щодо України під час Відкритих дебатів Ради безпеки ООН
  • Срд, 22/02/2017 - 16:32

21 лютого Постійний спостерігач від Святого Престолу при ООН виступив із заявою під час Відкритих дебатів Ради безпеки, присвячених темі «Підтримка міжнародного миру та безпеки: конфлікти в Європі».

У зверненні Апостольська Столиця висловила солідарність із усіма народами, які постраждали від конфліктів і агресії, знову підкреслила, що необхідно приділяти пріоритетну увагу збереженню людського життя, й закликала держави утримуватися від дій, які дестабілізують сусідні країни. Щодо конфлікту в Україні, Апостольська Столиця висловила глибоку заклопотаність та наголосила на потребі вжити всіх необхідних кроків, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню й виконання норм міжнародного права щодо території та кордонів України, реалізувати узгоджені заходи та знайти політичне рішення шляхом діалогу і переговорів. Вона взяла на себе зобов'язання запропонувати пряму гуманітарну допомогу постраждалому населенню.

Заява Й. П. архієпископа Бернардіто Аузи

Апостольського Нунція і Постійного спостерігача від Святого Престолу в ООН

під час Відкритих дебатів Ради безпеки ООН:

«Підтримка міжнародного миру та безпеки: конфлікти в Європі»

Нью-Йорк, 21 лютого 2017

Пане Голово, 

Цією заявою Апостольська Столиця має намір засвідчити свою близькість і солідарність із усіма народами, які страждають від будь-якої форми конфліктів і агресії, зокрема й так званих гібридних воєн і заморожених ситуацій.

Апостольська Столиця вважає, що кожну ініціативу щодо підтримки міжнародного миру та безпеки обов'язково мають надихати й рухати гуманітарні міркування, а саме збереження людського життя, запевнення адекватних умов життя та полегшення страждань. Водночас це обов'язок держав – утримуватися від дій, які дестабілізують сусідні країни, і працювати разом, щоб створити необхідні умови для миру та примирення.

Щодо конфлікту в Україні, який від свого початку в 2014 році й досі викликає серйозну заклопотаність, Святий Престол іще раз наголошує, що необхідно вжити всіх необхідних кроків, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню та реалізувати узгоджені заходи. Ці зусилля мусять супроводжуватися щирим зобов'язанням усіх сторін дотримуватися основних прав людини та відновлювати стабільність на національному й міжнародному рівнях, зокрема шляхом дотримання міжнародної законності у ставленні до території та кордонів України (див. Заяву Постійного спостерігача від Святого Престолу під  час 28-ї сесії Ради з прав людини, 26 березня 2015).

Зобов'язуючись запропонувати пряму гуманітарну допомогу населенню постраждалих районів, Апостольська Столиця наголошує на необхідності захисту цивільного населення й терміновій потребі докласти всіх зусиль, щоб уникнути продовження цього конфлікту та знайти політичне розв'язання шляхом діалогу і переговорів.

У зв'язку з цим Апостольська Столиця схвалює зусилля ООН, ОБСЄ та інших відповідних організацій, спрямовані на встановлення миру в усій Європі, зокрема і в Україні.

Дякую вам, пане Голово.