Звернення Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE) щодо ситуації в Україні
  • Птн, 21/01/2022 - 15:48

Президент Ради Єпископських Конференцій Європи архиєпископ Ґінтарас Ґрушас у спеціальному Зверненні щодо ситуації в Україні, опублікованому 21 січня 2022 року, закликає молитися за дар миру для України. Публікуємо український переклад цього документа.

Звернення Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE) щодо ситуації в Україні

Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, даючи голос єпископам Європейського континенту, у цей драматичний момент напруги довкола України висловлює свою близькість усім Церквам в Україні та її народу і просить міжнародну спільноту підтримати країну перед загрозою військового вторгнення Росії.

В той час, як уся міжнародна спільнота вбачає у діях російських  збройних сил реальну загрозу для миру в усьому світі, у час страху та непевності для майбутнього України ми єднаємося з нашими братами і сестрами у вірі та з усім українським народом.

Ми чули голос Папи Франциска, який неодноразово висловлював свою батьківську близькість до «рідної України», закликаючи могутніх цього світу вирішити цю кризову ситуацію «шляхом серйозного міжнародного діалогу, а не за допомогою зброї» (Слова Святішого Отця після молитви «Ангел Господній» 12.12.2021 р.). Крім того, у своєму нещодавньому зверненні до дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, Папа Франциск наголосив, що «взаємна довіра та готовність до спокійного діалогу  повинні надихати всі задіяні сторони, щоб знайти прийнятні та тривалі рішення для України...» (Аудієнція для дипломатичного корпусу від 10.01.2022 р.).

Як душпастирі Європейського континенту, ми теж хочемо звернутися до сумління націй та їхніх лідерів, щоб не забували про трагедії світових воєн минулого століття і були готові захищати міжнародне право, незалежність і територіальний суверенітет кожної держави. Разом зі Святішим Отцем ми хочемо звернутися до правителів з проханням «знайти прийнятні та тривалі рішення для України» на основі діалогу та переговорів і без використання зброї.

У цей надзвичайно делікатний момент ми просимо християн молитися про дар миру в Україні, щоб відповідальні сторони «заразилися благом Миру» і щоб ця криза була подолана виключно шляхом діалогу.

Архиєпископ Ґінтарас Ґрушаc, Президент

Переклад з італійської Секретаріату Глави УГКЦ в Римі