Звернення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2012 року Божого щодо Українського католицького університету
  • Птн, 02/11/2012 - 00:00

Звернення
Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2012 року Божого
щодо Українського католицького університету

 

Виповнилося 20 років від початку процесу відновлення Львівської богословської академії (ЛБА) і 10 років із дня інавгурації Українського католицького університету (УКУ) у Львові. Саме Університет перебрав довоєнну львівську традицію Богословської академії, заснованої Митрополитом Андреєм (Шептицьким), та повоєнну історичну естафету УКУ, заснованого в Римі Патріархом Йосифом (Сліпим). Мета цього вищого навчального закладу – бути місцем, де Українська Греко-Католицька Церква здійснює своє служіння Богові через інтелектуальне осмислення Об’явлення живого Бога в Ісусі Христі та пізнання високого покликання людини як Божого образу й багатства її суспільного життя.

 

Нині Український католицький університет закладає підвалини для відновлення й розвитку богословської самобутності УГКЦ та всього київського християнства. Цим він допомагає нашій Церкві говорити зрілим, авторитетним і впізнаваним у світі богословським голосом про різні царини людського життя.

 

Синод вітає плани УКУ запровадити повний цикл богословської освіти, який повинен увінчатися програмою докторських студій з богослов’я, церковної історії та церковного права. Синод також схвалює започаткування навчально-дослідної програми УКУ «Київське християнство та унійна традиція». Ця програма має зміцнити пророчий голос Київської Церкви і сприяти єдності українських Церков Володимирового Хрещення.

 

Важко переоцінити вагу співпраці УКУ із Семінарією Святого Духа у Львові та іншими семінаріями нашої Церкви в надзвичайно важливій справі виховання семінаристів та вироблення єдиних стандартів богословської освіти. Університет  вже має поважні здобутки у вихованні християнських провідників для суспiльства. Навчання майбутніх священиків, монахів, монахинь і мирян в цьому навчальному закладі збагачує всю спільноту унікальними дарами та є живим нагадуванням про завдання УКУ допомагати Церкві на її євангельському шляху, яким є людина.

 

Український католицький університет перебуває на стадії стрімкого зростання. За жертовної підтримки людей доброї волі з України та всього світу побудовано унікальний студентський колегіум, перший – після церкви Новомучеників – будинок майбутнього університетського містечка. Заплановано відкриття нових навчальних програм і професійних шкіл; започатковано нові наукові та видавничі проекти; далекосяжним є вплив Університету на складні соціальні питання українського життя. Синод висловлює свою вдячність усім жертводавцям й закликає їх надалі підтримувати УКУ на шляху його дальшого зростання й служіння.

 

Ми закликаємо Українську державу, а особливо Міністерство освіти і науки, молоді та спорту визнати унікальну роль УКУ в освітньому просторі України, всіляко сприяти його діяльності та користати з його багатих дарів для спільного добра українського суспільства. Церква не буде стояти осторонь, якщо б супроти Українського католицького університету чинилася якась несправедливість. Синод висловлює солідарність зі спільнотою УКУ в реалізації місії Університету і поручає його молитвам і діяльній підтримці всіх вірних УГКЦ та усіх людей доброї волі.

 

15 вересня 2012 р.Б.

Від імені Синоду Єпископів
Української Греко-Католицької Церкви

+ СВЯТОСЛАВ

Джерело: www.ugcc.org.ua