Звільнено халдейських черниць і підлітків
  • Чтв, 17/07/2014 - 11:18

14 липня у другій половині дня були звільнені дві халдейські черниці і троє підлітків - дві дівчинки і хлопчик, які 28 червня були викрадені в Мосулі бойовиками "Ісламської Держави Іраку і Леванту". Всі п'ятеро після звільнення були привезені в місто Дохук, в іракському Курдистані. За повідомленням католицького інформаційного агентства «Fides», сестри-монахині Атур і Міскінта і три підлітки почуваються добре. Патріарх Вавилона Халдейського архиєпископ Луїс Рафаель I Сако заявив, що «їх повернення на свободу є для всіх знаком надії, який приносить розраду в ці важкі часи».

Агентство «Fides» наводить слова халдейського архиєпископа про п'ять днів, які черниці і підлітки провели в руках у викрадачів: «Їх тримали в будинку, приносили їжу і не поводилися з ними жорстоко. У ці дні викрадені багато молилися "Часослов" і вервичку за власне звільнення і за мир в Іраку. Ми дізналися, - зазначив архиєпископ Луїс Сако, - що під час розмов з викрадачами на всі поставлені питання черниці відповідали зі спокоєм і мужністю, підтверджуючи свою надію». Патріарх також зазначив, що за повернення сестер та підлітків не потрібно ніякого викупу. Викрадачі відібрали автомобіль, на якому халдейські вірні приїхали до дитячого притулку в Мосулі, що знаходиться під опікою черниць, і пограбували його приміщення після того, як їм відкрили вхідні двері.

У зв'язку з наступальними діями сунітських повстанців на чолі з ісламськими бойовиками, що почалися 9 червня, черниці та діти-сироти покинули дитячий притулок в Мосулі і знайшли притулок в місті Дохук. Звідти сестра Атур часто поверталася в Мосул, щоб відвідати знайомі сім'ї та парафіян, а також перевірити стан притулку і розташованих поблизу церков. Саме місто Мосул - стародавню Ніневію - ісламісти обрали центром самопроголошеної ісламської держави, і кілька днів тому зняли хрест на церкві Святого Єфрема, резиденції сиро-православного архієпископа в Мосулі.