З’явиться фільм про 21 коптського мученика, жертв ісламістів
  • Срд, 15/07/2020 - 12:59

За допомогою Церкви в Єгипті з’явиться фільм, що розповідає історію мучеництва 21 коптського християнина. Їх жорстоко вбили ісламські джихадисти, а за кілька тижнів після смерті їх вписали до Синаксара, тобто книги святих та мучеників Коптської Церкви. Також їм присвятили санктуарій під назвою «Собор мучеників за віру».

Жорстоке вбивство коптів (20 з Єгипту та 1 з Гани), що сталося в лютому 2015 р. в Лівії, куди молоді християни емігрували на роботу, сколихнуло світову думку. Згадуючи свідчення про те, що в момент смерті вони кликали Ісуса і прощали своїх мучителів, Папа Франциск наголосив, що їх убили лише тому, що вони були християнами, а їхня кров є свідченням, яке закликає визнати Христа.

Фільм міститиме не лише сцену їхньої мученицької смерті, коли їх обезголовили, але й свідчення людей, які знали жертв, та спогади їхніх близьких. Сценарій уже готовий, а робота над зйомкою розпочнеться, як тільки пандемія це дозволить. Режисер Юсеф Набіль, відомий з інших картин про переслідування християн, наголошує, що хоче, щоб цей проект став свідченням сили мучеників для всіх майбутніх поколінь. Своє благословення уділив коптський патріарх Олександрії Тавадрос II.

20 єгипетських коптів та одного жителя Гани, що працював з ними, викрали в Лівії на початку січня 2015 р. бойовики так званої Ісламської держави. Відео, яке вони зняли, демонструючи обезголовлення всієї групи, потрапило на сторінку джихадистів 15 лютого. Уже за тиждень патріарх Тавадрос II вирішив вписати нових мучеників у Синаксар, одночасно постановивши, що саме цього дня відзначатимуть їхній літургійний спогад. Останки мучеників виявили наприкінці вересня 2017 р. в спільній могилі на лівійському узбережжі поблизу міста Сирт. Їх впізнали за тим, що у всіх були зав'язані за спиною руки і вони були одягнені в однакові помаранчеві сорочки, в яких були на відео, знятому джихадистами під час страти. У 2018 р. відкрили «Собор мучеників за віру». Він розташований у селі Аль Ур у Верхньому Єгипті, приблизно за 250 км на південь від Каїра. Більшість убитих прибула звідти.