Аргентина: єпископи та чернецтво на захист життя
  • Чтв, 02/08/2018 - 10:01

В той час, як парламент країни обговорює законопроект щодо аборту, представники єпископату та богопосвячених осіб невтомно нагадують про цінність людського життя та закликають вірних до молитви та дії

Перед обличчям запланованого на 8 серпня голосування у Сенаті щодо декриміналізації аборту, єпископат Аргентини звернувся до вірних із черговим закликом до молитви і посту в наміренні захисту життя. Спільну ноту під гаслом «Все життя є вартісним» 25 липня оприлюднили комісії в справам мирян і сім’ї, суспільних комунікацій, літургії та душпастирства охорони здоров’я.

Молитва, піст та добрі практики

Автори звернення закликають «постити та ревно й наполегливо молитися», відслужити Святу Месу в наміренні захисту життя на кожній парафії, проказувати молитву на вервиці та проводити спільну адорацію Пресвятої Євхаристії. «Хочемо взяти на себе виклики зраненого життя та оновити наше рішення оберігати його, захищати та служити йому, знаходячи нові душпастирські засоби, що ставатимуть виразниками старань Церкви в цій сфері», – читаємо в ноті.

Комісії єпископату також заохочують розвивати такі починання, як ініціатива священиків, що душпастирюють у «villas», тобто, периферійних нетрях, які створили «домівки материнських обіймів», щоб приймати та супроводжувати жінок, які переживають неочікувану або ризиковану вагітність. «Також підтримуємо та заохочуємо тих, які прагнуть публічно, як відповідальні громадяни, маніфестувати пошану до життя, в контексті права на свободу вираження поглядів, притаманного демократії», – зазначається у зверненні.

Богопосвячені особи підтримують зусилля на захист життя

«Як часто ми роздумували над словами з Книги пророка Єремії: “Перш, ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе; і перш ніж ти вийшов з лона, освятив я тебе; пророком для народів я тебе призначив”. Почуваємося людьми, яких Бог безмежно любить, про яких відвіку думає, доручаючи місію, проект, який ми відкриваємо та здійснюємо в нашій щоденній мандрівці. Ось чому ми ще раз із великою надією наголошуємо на тому, що кожне життя має безмежну цінність в очах Небесного Отця, є дарунком його доброти», – читаємо в комюніке Аргентинської конференції ченців та черниць, присвяченому темі захисту життя кожної людської особи.

Члени керівної ради Конференції приєднуються до заклику єпископату, що прозвучав під час Святої Меси в наміренні захисту життя в Марійському санктуарії в Люхані у неділю, 8 липня: «Життя – це чистий Божий дар, а тому слід шанувати його, опікуватися ним, захищати та служити йому». «Наслідуючи Марію, яка “швидко пустилася до домівки своєї родички Єлизавети”, носячи у своєму лоні Життя, також і ми, як представники богопосвяченого життя, дбаємо про своє та своїх ближніх життя, захищаємо його та готові йому послужити», – завершується послання, підкреслюючи: «Таким чином можемо з радістю разом співати “Величай, душе моя”, за всі чудесні діла, які Бог-Любов чинить у нашому житті та в житті багатьох наших братів і сестер».

Парламент обговорює законопроект щодо аборту

В аргентинському Сенаті добігають до завершення дебати щодо законопроекту, що декриміналізує аборт, вже проголосованого 14 червня Палатою депутатів. Згідно з ним, гарантується «безпечний, легальний та безкоштовний» аборт кожній жінці, яка просить про це до чотирнадцятого тижня вагітності. Після згаданого періоду він допускається у випадку зґвалтування, загрози для життя матері чи відхилень у розвиткові плоду. Голосування заплановане на 8 серпня.