Аргентинські євреї хочуть висунути Папу на Нобелівську премію
  • Втр, 09/07/2013 - 00:24

Аргентинські євреї хочуть висунути Папу Франциска на Нобелівську премію миру за допомогу, яку він надав жертвам терористичної атаки на будинок єврейського товариства взаємодопомоги у Буенос-Айресі.

19 років тому – 18 липня 1994 року – там загинуло 85 осіб, а 300 отримали поранення. Тогочасний єпископ-помічник, а потім митрополит столиці Аргентини, Хорхе Бергольйо одразу кинувся на допомогу, а потім неодноразово брав участь у відзначенні річниці цієї трагічної події разом з євреями.

6 липня Святіший Отець зустрівся у Ватикані з родичами жертв. З Буенос-Айресу приїхало 9 осіб, серед них кілька матерів, що втратили тоді дітей, серед них і одна не-єврейка, котрої 5-річний син тоді загинув. Франциск прийняв їх у Домі Св. Марти та розмовляв з ними впродовж 1,5 години. Він запевнив їх, що прагне брати участь у діалозі на користь справедливості та миру.

Єврейська група планує висунути його кандидатуру на Нобелівську премію миру. Довідавшись про це, Святіший Отець сказав, що ніколи не приймає почесних титулів чи відзнак, однак, не може противитись ініціативі, яку висунули люди, котрих близькі втратили життя під час нападу.

Варто додати, що Іван Павло ІІ був важливим кандидатом на Нобелівську премію миру. Його кандидатуру висували кілька разів, починаючи з 1999 року. Останній раз його кандидатуру висунули 2003 року, коли він відзначав 25-ліття понтифікату. Однак комітет в Осло жодного разу не признав його кандидатури, вибираючи часами осіб, які були досить суперечливими.

За матеріалами: ekai.pl