Арх. Сальваторе Корділеоне: Багато католиків не живуть вірою. Щоб це змінити, потрібно багато працювати
  • Нед, 27/08/2023 - 15:34

Католицька Церква внутрішньо розділена, тому що багато людей взагалі не живуть вірою. Їх не навчили, що те, що проповідує Церква, базується на великій мудрості. Католики повинні зосереджуватися на добрій освіті, на вихованні дітей у вірі та на політичній і соціальній участі, щоб змінити ворожу реальність. Про це розповів митрополит Сан-Франциско в США архієпископ Сальваторе Корділеоне.

– Ми сьогодні в Католицькій Церкві боремося над тим, як жити вірою у світі, який став дуже секулярним. Я не говорю про секуляризацію в сенсі відокремлення від релігії, а про систему цінностей, ворожу християнським цінностям. У зв’язку з цим постає проблема життя повнотою віри.

Ієрарх підкреслив, що Церкві важко висловлюватися також через надзвичайно гостру політичну ситуацію в країні.
«У поляризованому суспільстві, в якому ми живемо, важко пробитися. Проте ми маємо велику інтелектуальну традицію, багато чого можна показати в наших категоріях розуміння людської особи, нашої ролі, як людей, створених на образ Божий, – зазначив він.

Ієрарха запитали в інтерв’ю, чому Католицька Церква, на відміну, наприклад, від євангелістів чи мормонів, не може створити чіткий блок для залучення до політики, щоб впливати на суспільну дійсність. За словами архієпископа, це пов’язано з відсутністю єдності серед самих католиків, які не можуть дійти згоди навіть у догматичних питаннях.

Журналісти Fox News Digital навели приклад абортів. Хоча вчення Церкви тут абсолютно однозначне, але за опитуваннями аж 56% американських католиків вважають, що аборти… повинні бути легальними в деяких або навіть у всіх ситуаціях. Лише 42% католиків з цим не згодні.

«У нас є велика кількість католиків на папері, але ми не дуже добре формуємо людей у ​​вірі та допомагаємо їм зрозуміти віру, любити її, жити нею», – сказав архієпископ Корділеоне.

«На жаль, багато католиків не дотримуються всього, чого вчить Церква, ймовірно також тому, що їх ніколи не вчили, що за цим стоїть мудрість», – зазначив він. Їх життям не керує віра. Хоча вони ідентифікують себе як католики, спосіб їхнього життя, їхні пріоритети, їхні інстинкти – певною мірою навіть їхні цінності – знаходяться під більшим впливом світського суспільства, ніж віри Церкви, наголосив він.

Саме ця ситуація робить католиків відносно слабкими щодо впливу на суспільство.

Насамкінець архієпископ закликав вірян до дії. Нехай балотуються на різні вибори, нехай пробують входити до шкільних рад, до міських рад – працювати на побудову правильної системи.

Найважливішим, однак, наголосив він, є добре виховання дітей, щоб завдяки вкоріненості у вірі та завдяки знанням вони могли змінювати дійсність і формувати політичну та суспільну культуру.