Архиєпископ Монреалю: евтаназія сіє зерно смерті в демократію
  • Втр, 06/12/2016 - 22:15

Архиєпископ Крістіан Лепін з Монреалю, разом з іншими єпископами Квебеку, стали прямими критиками Акту «Медична допомога при смерті», прийнятого в провінції в червні 2014 р. Цей Акт дозволяє смертельно хворим пацієнтам обрати самогубство з медичною допомогою у випадку, якщо їх стан невиліковний і вони переживають нестерпний біль. В лютому 2015 р. самогубство з допомогою лікаря стало законним у всій Канаді.

Цими днями штат Колорадо і Федеральний округ Колумбія розпочали дії для легалізації цієї практики у межах їх юрисдикції. В інтерв’ю для видання «Crux» Архиєпископ Лепін розповів про ті небезпеки, які за собою несе узаконення евтаназії.

«Коли в нас тривали дебати щодо прийняття евтаназії, було дуже важко донести до людей і загалом висловлювати в медія такі поняття як «святість життя» і «паліативна допомога», оскільки широко розповсюджене на той час поняття «допомога при смерті» часто викликало непорозуміння – чи це «самогубство з допомогою» чи «паліативна допомога», – говорив владика, додаючи, що для роз’яснення цього поняття він розмістив у головних місцевих газетах платне оголошення під назвою «Заклик до совісті». – «Це було нагадуванням, що «допомога при смерті» це не допомога вмерти, а перехід межі».

«Коли ми переходимо межу і вирішуємо для себе, що є певні причини, через які ми можемо когось вбити, то це – дуже велика загроза для суспільства і демократії. Коли ти приймаєш в думці, що є причини для того, щоб вбити невинну особу, навіть в окремих виняткових випадках, то починаєш приймати цей принцип. Неможливо просто сказати: «Ми маємо чіткі вказівки і будемо контролювати втілення закону». Тут вказівки не працюватимуть, бо ви вже перейшли межу», - пояснив Архиєпископ Лепін.

За словами Архиєпископа Монреалю, узаконення евтаназії «сіє зерно смерті в демократію, бо як суспільство, ми знаходимо причину самовільно і безпосередньо вбити когось». «Навіть якщо ти хочеш вірити, що маєш на це достатньо причин, наприклад, позбавити терпіння чи болю, ти вже перейшов лінію. А потім твої причини для такого рішення розширюються, додаючи все більше і більше винятків», – зазначив він.  

Християнам США, які зараз стоять перед загрозою легалізації евтаназії, Архиєпископ порадив: «З християнської точки зору, не існує більшої цінності від людської особи, і ми повинні передавати це послання. Ми втрачаємо слід розуміння цієї невід’ємної гідності людини і людського життя, і християни повинні звіщати цей месидж та допомагати тим, хто страждає. Не можна робити щось одне – ми повинні працювати на цих двох фронтах».