Бенедикт XVI: Служіння пастирів не може обмежуватись стінами храмів
  • Чтв, 14/05/2015 - 01:05

Публічні появи та виступи Бенедикта XVI рідкість сьогодні, тому кожне його слово та повчання, скероване до вірних, сприймається з особливою повагою та вдячністю.

Ватиканське видання «L’Osservatore Romano» оприлюднило окремі тези листа папи Бенедикт XVI до кардинала Бертоне, держсекретаря Ватикану з 2006 по 2013 р., в якому Папа-емерит виклав своє розуміння місії Церкви та її пастирів у наш час. Увесь лист стане вступом до нової книги кардинала, що незабаром побачить світ.

Бенедикт XVI вважає, що сьогодні служіння пастирів Церкви не може обмежуватись стінами храмів: «Маємо піклуватись про віруючих, проте нашої турботи очікують також і ті, хто Бога ще не зустрів».

Проголошувати світові Євангеліє — це першочергове завдання Церкви сьогодні.

Папа-емерит переконаний: «Церква – частина світу, і вона виконує своє завдання лише тоді, коли турбується про світ в цілому, про життя в усіх його проявах; коли товаришує людству у пошуках дороги до істинного миру та справедливості».

«Слово Боже торкається усіх проявів людської дійсності, і донести цю правду світові – особливе завдання Церкви», — вважає він.

Папа наголошує на «інтелектуальному вимірі» пастирської опіки, який означає для нього турботу про те, щоб вірні розуміли Слово Боже.  Цей вимір не може бути відкинутий Церквою, турбота про вірних не може обмежуватись лише звершенням Таїнств. 

Це другий офіційний лист Папи від моменту зречення з уряду; перший його лист був скерований до Папського Урбаніанського у університету з нагоди присвоєння його імені головній залі цього навчального закладу.