Болівійські єпископи закликають до реальних змін у політиці уряду
  • Птн, 20/11/2015 - 14:36

«Говорімо про це без страху: ми потребуємо і хочемо змін. Не дозвольмо окрадати надії на досягнення реальних змін», – йдеться в повідомленні пленарного засідання єпископату Болівії.

Скеровуючи своє послання до урядовців і всього народу, єпископи згадали слова Папи Франциска під час цьогорічного паломництва до цієї країни.

Заклик до більшої активності вірян у подіях в житті Церкви є основним посланням документа єпископів Болівії, що закінчує щорічну листопадову зустріч у Кочабамба. Єпископи, однак, не оминули також важливих питань, пов'язаних з життям суспільства. Вони нагадали, що тривожною виглядає заплутана ситуація щодо питання податків і майбутньої економічної кризи.

«Ми живемо в час, коли ідеологія уряду не дозволяє громадськості побачити реальність, або просто урядовці не хочуть бачити нужденних і чути їхній голос, – йдеться в документі єпископату. – Багато простих людей бояться висловити свою думку, яка відрізнялася б від «єдино правильної» лінії уряду. Що ще гірше, уряд занедбує справи служби здоров'я та освіти, які вимагають негайних дій».

Єпископи занепокоєні зростанням масштабів злочинності, що виникає через відсутність цінностей у суспільному житті й призводить до того, що люди живуть у страху. Не без наслідків також залишатиметься, на думку єпископів, лякаюче зростання наркоманії серед молоді й тихий дозвіл держави на їх контрабанду. Явною ознакою соціальної несправедливості залишається корупція, яка душить в зародку дух демократії і відповідальності за розвиток країни.

З великим занепокоєнням єпископи обговорили щораз складнішу економічну ситуацію багатьох установ і справ, які провадить Церква у Болівії. Держава не бере до уваги майбутньої економічної кризи і зобов’язує ці установи додатково винагороджувати своїх працівників. Як передбачають єпископи, це стане причиною обмеження послуг, що надають багато установ, які працюють на благо всього суспільства, неодноразово виручаючи безпорадну державу в її  основних функціях.