COMECE: стурбованість щодо резолюції про «матеріали людського походження»
  • Втр, 12/09/2023 - 18:34

В заяві, що стосується проекту резолюції Європейського Парламенту щодо «Стандартів якості та безпеки для матеріалів людського походження, призначених для застосування для людини» представники католицьких єпископатів ЄС наголошують на «гідності та праві на захист» кожного людського життя, включаючи життя ненароджених дітей.

Комісія Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE) та Католицьке бюро в Берліні, що діє від імені Німецької Єпископської Конференції в політичних питаннях у відносинах з органами державної влади, політичними партіями та громадськими силами, а також з міжнародними організаціями, оприлюднили у вівторок, 12 вересня 2023 р., спільну заяву, в якій висловлюють свою глибоку стурбованість стосовно проекту резолюції Європейського Парламенту щодо «Стандартів якості та безпеки для матеріалів людського походження, призначених для застосування для людини». Ця резолюція, як підкреслюють автори заяви, визначить основний курс майбутнього ставлення до пренатального людського життя в європейському трансплантаційному та фармацевтичному законодавстві.

Автори заяви вказали на небезпеку потенційних наслідків широкого визначення “людської матерії”, викладеного в проекті, яке може включати людські ембріони та плоди. «Небезпека полягає в тому, що таке визначення може применшувати гідність і цінність людського життя, створюючи неприйнятну еквівалентність між ембріонами і плодами та простими клітинами шкіри або плазми крові», – пояснює у прес-релізі COMECE о. Мануель Барріос Прієто, Генеральний секретар цієї комісії.

У спільній заяві COMECE та Католицького бюро в Берліні піднімаються питання щодо статті 58 проекту резолюції. У разі схвалення, ця стаття дозволить і зобов’язатиме проводити попереднє генетичне тестування ембріонів і плодів, що потенційно відкриває шлях до відбору життя і викликає занепокоєння щодо сумісності з правом на самовизначення як для донорів, так і для реципієнтів.

Автори також підкреслюють необхідність більшої ясності в проекті щодо прав окремих держав-членів ЄС регулювати цю надзвичайно важливу етичну сферу.