Covid-19 загрожує католицьким школам, Свята Земля просить допомоги
  • Втр, 26/05/2020 - 14:25

Паніка, викликана коронавірусом, знищує католицьку освіту. Батьки, які втратили роботу внаслідок санітарних обмежень, не можуть платити за навчання. В Італії під загрозою закриття кожна третя школа із 12 тис. У Йорданії та Палестині банкрутство загрожує 103 католицьким школам. Натомість безпечними є католицькі школи в Ізраїлі, де держава заявила про свою допомогу в кризовій ситуації.

Однак ситуація найбільш драматична в Йорданії та Палестині. Щоб католицькі школи могли й далі функціонувати, потрібно понад 7 млн євро. Не маючи можливості розраховувати на державну підтримку, латинський патріархат Єрусалиму звернувся до християн у всьому світі.

«Католицьким школам на Святій Землі завжди потрібна підтримка, оскільки ми хочемо, щоб на батьківщині Ісуса була сильною присутність християн та церковної освіти. Католицькі школи допомагають християнам залишатися на Святій Землі. Без них майже всі відійшли б, – каже єпископ Джачінто-Булос Маркуццо. – У результаті Covid-19 нас позбавили всієї допомоги. Християнські сім'ї, які досі покривали близько половини витрат, зараз не в змозі зробити це, оскільки більше не мають доходу, самі борються за основні потреби. Усе закрито, роботи немає. І ми не хочемо закривати наші школи, не хочемо звільняти вчителів, відправляти наших учнів. Ми не хочемо, щоб вони емігрували. Тому ми звертаємося з цим надзвичайним зверненням до Вселенської Церкви про допомогу».

Католицькі школи на Святій Землі відвідують 20 тис. учнів, як християни, так і мусульмани. У них працює 5 тис. вчителів. Як каже єпископ Маркуццо, освіта – один з найефективніших інструментів миру в цьому регіоні. «Добре відомо, що там, де є церковна школа, немає великих соціальних проблем», – каже єпископ-помічник патріархату Єрусалиму.

Для тих, хто хотів би фінансово підтримати католицьку освіту на Святій Землі, він просить написати на електронну пошту appeal@lpj.org або звернутися до місцевого відділення Лицарського Ордену Гробу Господнього в Єрусалимі.