Дельта з Богом або дещо про кризи
  • Нед, 10/07/2016 - 12:38

Точні науки для позначення величини зміни певного параметра  використовують грецьку букву  Δ (мала  δ або ще латинська мала d ) – дельта. Так от, ця математична дельта може і покликана стати дуже корисною і практичною у житті людини, незалежно від її статі, віку чи соціального стану.

                Для прикладу розглянемо три досить поширені життєві ситуації:

  1. Одружується пара нормальних людей, які мають здорові плани на майбутнє, хочуть жити разом і мати дітей. Але за якийсь час виявляється, що подружній партнер далекий від уявлення про нього до весілля, та і саме бажання жити з ним аж до смерті раптово кудись вивітрюється, залишаючи хмару розчарування, огірчення і депресії.
  2.  Жінка щасливо виношує, народжує і виховує одну дитину. А тоді несподівано з наступною вагітністю зустрічається з загрозою викидня, ускладненими пологами, хворобами, алергіями чи навіть з виховними проблемами, одним словом з тим, чого не було раніше у попередньому випадку чи досвіді.
  3. Чоловік має бізнес, який дає йому добрий прибуток і забезпечує комфортне життя, аж раптом курс долара (чи інша зовсім реальна в наших часах економічно-юридична перешкода) зводить прибуток до нуля, а то і до трагічного мінуса.

Зрозуміло, що чисто по-людськи можна довго і нудно розважати про причини, шляхи виходу і наслідки цих криз. Ідеться про інше. «Я ж показую вам путь куди значнішу»(1Кор.12,31b) - cкаже Бог у кожній з них. І тут показується загадкова Δ.

У першому випадку на початку подружнього шляху у переважаючій більшості люди не здатні об’єктивно оцінити ні самих себе, ні ситуацію, в якій знаходяться. Суб’єктивні відчуття ще закоханої молодої пари давали уявлення про певну температуру їх відносин, назвемо її t (від латинського «temperature»). Але реальне життя, долина сліз, у якій подорожує кожен із нас, рано чи пізно покаже реальний показник температури любові, будованою лише людськими силами і мірками. І виявиться вона значно нижчою, ніж t, і буде руїна того дому велика (пор. Мт.7,27). Бог кличе християнське подружжя до вияву повноти справжньої любові, джерело якої є в ньому самому. Він любить нас такою температурою T, яка на порядки відрізняється від нашого людського t. Тому у кожній подружній кризі Він дає нам шанс зробити різницю між вчорашньою  температурою і сьогоднішньою в сторону зростання до T. Спочатку самому зрости у відчутті температури Його любові, зігрітись від неї, а тоді стати джерелом тої ж любові для свого партнера у подружжі. «Це моя заповідь, щоб ви любили один одного, як я вас полюбив» (Йо.15,12). Δt – виклик для всіх, хто хоче бути вірним, любити і бути любленим.

Материнський інстинкт у великій мірі є сильним рушієм поведінки більш-менш нормальної жінки. Деколи він прокидається і домінує навіть в тих, від кого до материнства ніхто такої поведінки і жертовності не очікував. Вагони літератури, сайтів, форумів, порадників і порадниць приводять до того, що жінка дістає переконання, що дитина є її правом, власністю і творінням, а сама вона може впливати і керувати всіма процесами зросту, коригуючи їх в потрібному руслі. Але ця «всесильність» приводить до гіпервідповідальності. І рано чи пізно така жінка «зашивається», особливо тоді, коли приходить справжня криза. Гіпервідповідальність давить, гнітить і шкодить, а перекласти її частину на когось іншого часто виявляється запізно. І тут у гру вступає величина с (від латинського «confido» - довіряю). Довіра до Бога показується реально тоді, коли людина опиняється у ситуації, коли вже не може покладатися ні на себе, ні на інших людей. Виявляється, що і йому ми не вміємо довіряти, бо міряємо Його людськими категоріями і мірками. «Думки бо мої – не ваші думки, і дорогі ваші – не мої дороги, - слово Господнє» (Іс.55,8). Він хоче виростити наше маленьке с до повноти довіри С, яка і є мірою нашої віри, праведності і побожності. «Щасливий чоловік, який на Господа уповає і чия надія в Господі»(Єр.17,7). Ісус здатний кожну таку ситуацію вивести на добро, яке спочатку не те, що важко помітити, але яке важко собі уявити, Він хоче нас зробити насправді щасливими. Віддати ситуацію у Його руки, робити не те, що хочеться самому, а що відповідає Його волі, слухати і чути Його голос – все це вирази нашої довіри до нього. Δс – виклик і завдання для кожної матері.

 Українське суспільство маргіналізувало сучасного чоловіка. Так, добре, коли він є, коли працює, не п’є, не б’є і явно не гуляє, а ще якщо приносить додому гроші, то вже вважається, що то вершина мрій і майже ходячий ідеал. Не секрет, що для кожного мужчини його фінанси – найінтимніша і найсокровенніша тема, навіть делікатніша, ніж його інтимне життя. Грошима мужчини вимірюють свою владу, силу і потенціал. Власне останній позначимо латинською буквою p (від слова «potentia»). У Бозі кожен чоловік має потенціал стати в повноті мужчиною, стати тим, ким був задуманий і до чого повинен прагнути: авторитетом, батьком, вчителем, другом, прикладом, годувальником, захисником, підтримкою, героєм, благодійником, коханим, опікуном, надією і багато іншого. Не просто якось існувати від роботи до дому, а жити повноцінним і вартісним життям. Одним словом, стати на зразок самого Ісуса, який будучи одночасно Богом і людиною, є ідеалом і взірцем для кожного чоловіка. І, можливо, власне фінансова криза, яка приводить до кризи ідентичності цілого чоловіка, є шансом до його прогресу як Божого мужа, як Його воїна і довіреної особи. Усвідомлення того, ким він є насправді у Божих очах, здатне сильно змінити величину р у напрямі зростання до Р – повноти чоловічого потенціалу у особі Ісуса Христа. «Я можу все у Тому, хто укріплює мене»(Флп.4,13). Δр – виклик і завдання для кожного чоловіка.  

Очевидно, вибрані приклади не є правилами чи зразками і повному розумінні того слова. Це лише випадки із реального життя, які мали неоціненно позитивні наслідки для його якості і повноти. Такі дельти можуть мати місце у різноманітних формах і проявах. Але завжди буде значення величини з великої букви, яке є в Бога, і наші малі величини, які кожен носить у собі. Суть життя християнина полягає в тому, щоб не стояти на місці, а мати постійну дельту, нехай часами навіть дуже мізерну. І це життя в дельтах з Богом неперевершено динамічне, цікаве і захоплююче. До таких викликів він і кличе на весь голос: «Коли спраглий хтось, нехай прийде до мене і п’є! Хто вірує в мене, як Писання каже, то ріки води живої з нутра його потечуть!» (Йо.7,37-38).

 То ж якою буде моя наступна Δ?