Італійська парафія тимчасово стала моргом
  • Срд, 01/04/2020 - 22:21

Одна з італійських парафій у регіоні Бергамо, яка є епіцентром коронавірусної епідемії в цій країні, вирішила зробити своє приміщення тимчасовим моргом. «Ми не тільки зберігаємо труни з тілами жертв епідемії до їхньої кремації, але й організовуємо останнє прощання. Це має велике значення для родин та друзів, які тепер не можуть особисто попрощатися зі своїми близькими», – каже о. Марчелло Кротті з парафії св. Йосифа в Серіате.

Оскільки парафія висловила готовність приймати труни, їх невпинно звозять з цілого району Бергамо, де в моргах не вистачає місця. Тільки за перший день до парафії потрапило понад 70 жертв епідемії. Спеціальний військовий конвой вивезе труни до першого вільного крематорію, де їх кремують. «Близькі не можуть навіть увійти до приміщення, де зберігаються труни, ці самотні прощання для багатьох є великим пережиттям», – каже о. Кротті.

«За кожну з жертв ми молимося особливу молитву, також благословляємо кожну труну. Потім ми повідомляємо родинам, що в цій останній дорозі ми супроводжуємо їхніх близьких, що вони не покинуті, – розповідає о. Кротті. – Справжнім хрестом цієї епідемії є те, що багато родин востаннє бачать своїх близьких тоді, коли їх забирає швидка допомога. Якщо вони помирають, немає жодного шансу побачитись і попрощатися. Вони повертають своїх близьких лише в запечатаних трунах або їхній прах в урнах. Для нас дуже важливо, щоб вони знали, що принаймні в нашій парафії вони отримали молитву, останній жест любові».

Ще один метод підтримки родин, які не могли особисто попрощатися зі своїми близькими, придумав парох з Неаполя. З кожного похорону на своїй парафії він робить прямі трансляції в Інтернеті. «Завдяки цьому родина та друзі можуть бути присутніми віртуально. Це спосіб відчути себе родиною, незважаючи на епідемію», – каже о. Сальваторе Джуліано.