Канада: єпископи за етично прийнятні вакцини
  • Птн, 29/05/2020 - 17:44

Єпископат Канади надіслав уряду своєї країни лист із проханням підтримати програму досліджень щодо вакцини проти коронавірусу без використання людських клітин, отриманих внаслідок аборту.  В листі, адресованому прем’єр-міністру Джастіну Трюдо та міністру охорони здоров’я Петті Гайду, єпископи заохочують до досліджень етично прийнятної вакцини, що була б доступна всім, які хто її потребує. – “Ми хочемо якнайшвидшої розробки безпечних і ефективних противірусних вакцин і підтримуємо якнайширше їй використання, проте водночас закликаємо до того, щоб робота над їх виготовленням не нехтувала поваги до життя”.

Далі єрархи стверджують, що в такому разі виникне ризик введення в обіг вакцин, які виготовлені з клітин, отриманих з абортованих плодів, як це вже відбувається у випадку деяких досліджень, що проводяться особливо у Великобританії. Етичні застереження стосуються використання абортивного шляху, що полягає у знищенні та подальшому використанню унікальних людських істот для створення вакцини, яка пізніше рятує інших людей. Це вияв браку поваги до людської гідності. Вакцина, виготовлена з клітин, отриманих внаслідок аборту, створюватиме серйозний конфлікт зі сумлінням для кожного, кому її пропонуватимуть. Єпископи заохочують до пошуків ефективних альтернатив. Інші дослідження, що проводяться, наприклад, Університетом Британської Колумбії, відбуваються за процедурою, що етично прийнятна, тому що в ній не використовуються людські клітини і тканини.

Окрім канадського Єпископату, лист підписали також керівники багатьох організацій, серед яких Католицький Інститут Біоетики, Конференція православних єпископів, католицька федерація лікарів і психіатрів, Католицька Ліга Прав Людини, Канадський Католицький Альянс за Здоров'я, Католицька Організація Життя і Сім'ї, Федерація Католицьких Студентів та Католицьке Національне Товариство Медсестер.