Блог отця Николи, пересічного галицького ксьонза

  • Вівторок, Листопад 7, 2023 - 16:27

    Добре, шо перейшли на цивілізований калєндар і не маєм калєндарної шизофренії – то по церковному, то по державному – тепер то всьо одно, як одне сонце і єден місєць. Але за всякі вигоди тре платити, колись всі памнєтали, шо штирнадцітого Покрови, осьмого Дмитрє, а двадцять першого Михайла, а тепер за шораз тре си дивити в калєндар. Але то таке…

    Ото завтра Св. Михаїла і ангельських сил, то і згадую собі шось, шо навколо сего свєта си відбуло, і шо си відбуває тепер, і зараз передовсім в часі війни.

  • Середа, Листопад 1, 2023 - 10:15

    Впродовж мережевого літургійного року маємо вервичку ріжних тем для суперечок та дебатів, котрі природньо змінюють одні одних: штучна чи жива ялинка, чи може таки солом’яний сніп, дата Різдва, в часі посту є тема ЛНПД, і тд.

    Зараз маємо переддень Всіх Святих, який літургійно святкують римо-католики і прив’язана до цього свята практика так званих "задушних днів", на які в Галичині акцентують на лише вірні латинського обряду, але і греко-католики та й, зрештою ,всі конфесії, аж до затєтих атеїстів.

  • Четвер, Травень 26, 2022 - 16:29

    Після волонтерського душпастирства на предалекій Ґаравеччині, отец Никола потішив себе місцевими квітками.
    Прості, звиклі, кожна з них непомітна серед майового зіллє, але зібрані разом творять неповторний автентичний букет.
    Помітив, шо виникає відчуття, шо в часі війни християнин губиться в розмаїтих буденних справах і суспільних служіннях, більш чи менш вагомих, але зібрані як Божий Нарід навколо Оснувателя і Звершителя віри, виконуємо ефективну місію для рідного народу.

  • Вівторок, Лютий 15, 2022 - 21:23

    То було Стрітення. Отец Никола повиблагословляв свічки, послужив словом і Сакраментами своїм вірним і прийшов до хати шось поїсти. Наклавши собі їдзенє, відкрив Фацика - шо там і як. А там поміж образками зі свічечками всі вітают монахів і монахинь з днем їхної богопосвяти. 

    І надумав написати в світову мережу риторичного листа до братів по священничому служінні.