«Ми позитивно оцінюємо зусилля задля визнання єдиної Православної Церкви», — Глава УГКЦ до Посла США в Україні
  • Втр, 17/04/2018 - 20:03

17 квітня 2018 року у резиденції Глави УГКЦ, що поблизу Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Марі Йовановіч на її прохання. У зустрічі взяла участь Ребекка Фармер, дипломат політичного відділу посольства США в Україні.

Під час зустрічі обговорювалися питання релігійної ситуації в Україні та міжконфесійного миру. Глава УГКЦ розповів про роль Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, у якій представники різних конфесій та релігій разом працюють для спільного блага українського народу.

Блаженніший Святослав представив ключові елементи Екуменічної концепції УГКЦ, розповів про бачення нашої Церкви шляхів єднання Церков Володимирового Хрещення. «Сьогодні на державному і політичному рівні багато говорять про єдину помісну Церкву в Україні. При цьому потрібно мати на увазі, що насправді йдеться лише про єдину Православну Церкву України. УГКЦ не бере участі у цьому процесі, бо вважає це внутрішньою справою Православних Церков», — пояснив Предстоятель УГКЦ.

При цьому він наголосив, що цей процес є важливим кроком для подолання розколу в українському православ’ї. «Важливим цей процес є також для подолання церковної ізоляції Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви у середовищі світового православ’я. Сподіваємося, що таким чином можна буде залікувати рани поділу в українському православ’ї. У зв’язку з цим ми позитивно оцінюємо усі зусилля задля можливого визнання єдиної Православної Церкви України з боку Константинопольського патріархату», — розповів Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зазначив, що створення єдиної Православної Церкви є, однак, тільки першим кроком задля досягнення єдності Церков Володимирового Хрещення у єдиній помісній Київській Церкві. «Наступним кроком є екуменічний діалог між УГКЦ і об’єднаним українським православ’ям у напрямку відновлення первісної єдності цієї Церкви», — сказав Предстоятель Церкви.

Ще одним питанням, яке обговорили під час зустрічі — роль Церкви задля протидії торгівлі людьми. Блаженніший Святослав розповів про співпрацю у цьому питанні УГКЦ з міжнародними інституціями, а також про надання соціального і правового захисту українським заробітчанам закордонними парафіями УГКЦ.

На завершення зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками. Глава УГКЦ подарував шановним гостям набір великодніх писанок.