Митрополит Алфєєв видав чергову порцію брехні та ненависті на адресу українських конфесій
  • Срд, 27/08/2014 - 12:36

Глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Валакаламський Іларіон Алфєєв після свого повернення з Києва, де він взяв участь в інтронізації нового Предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія, дав інтерв’ю московьскому виданню «Российская газета». Сам тон інтерв’ю та заяви, зроблені митрополитом Алфєєвим дають підстави стверджувати, що московський патріархат і надалі вдається до брехливих звинувачень і маніпуляцій.

Щоб представити УПЦ МП найчисельнішою конфесією України, митрополит Іларіон Алфєєв вдався до прямих маніпуляцій, заперечивши реальність соціологічних опитувань і покликавшись на те, що кількість парафій УПЦ МП «більша від чисельності парафій всіх розкольницьких і уніатських груп разом взятих». Так, в одному реченні глава дипломатії московського патріархату «відмінив» церковність УГКЦ – назвавши ЇЇ «уніатськими групами» і ввів новий соціологічний метод визначення впливовості конфесії не за кількістю парафіян, а за кількістю парафій. Хоча відомо, що в Україні для реєстрації парафії потрібно всього лише 10 вірних. Застосувавши логіку митрополита Алфєєва, можна стверджувати, що в Україні є десь біля 130 тис. вірних УПЦ МП.

Глава московсько-православної дипломатії вчергове, бездоказово, брехливо, звинуватив провід УГКЦ та УПЦ КП у проповідуванні агресивного націоналізму та ксенофобії, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Також митрополит Алфєєв заперечив свого безпосереднього начальника – патріарха Кіріла, заявивши, що в УПЦ МП «молитва і приходське життя продовжуються, як зазвичай», тобто, нема мови про неронівське переслідування УПЦ МП, про яке говорить патріарх Кіріл у своїх офіційних зверненнях до патріарха Константинопольського та міжнародних організацій. Хоча трохи пізніше сам митрополит Алфєєв заперечив власну заяву про нормальне життя УПЦ МП в Україні, обмалювавши, правда у більш спокійних тонах, аніж це зробив у своїх скандальних листах патріарх Кіріл, ситуацію московського православ’я в Україні. «Небезпека насильницького захоплення православних приходів зберігається». 

Крім випадів у сторону УГКЦ, митрополит Алфєєв видав чергову порцію випадів у сторону УПЦ КП, які межують з сектантськими випадами.  Глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату вважає УПЦ КП нездатною проповідувати Христа. «Ці люди не здатні мирити, нести світло любові Христової». – заявив митрополит Алфєєв.