Міжнародна наукова конференція про о. проф. Генріха Мосінга
  • Втр, 24/11/2015 - 11:50

23 листопада 2015 р. у Митрополичій Курії РКЦ у Львові під почесним патронатом Архієпископа Мечислава Мокшицького відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена 105-тій річниці від народження отця професора Генріха Мосінґа (1910-1999) „Доктор" Львівської Церкви. О. проф. Генріх Мосінґ, життя та діяльність.” Організували симпозіум Центр UCRAINICUM Люблінського Католицького Університету і Осередок Досліджень історії та традиції Львівської Митрополії латинського обряду.

Архієпископ Мечислав Мокшицький привітав численних присутніх у конференційній залі, зокрема єпископів, священиків, монахинь, семінаристів, мирян і гостей з Польщі, та зауважив, що старше покоління пам’ятає постать о. доктора Генріха Мосінга, вдячне йому за душпастирське і медичне служіння. Зазначив, що важливо, щоби про таких осіб залишилася пам’ять та була належно задокументована їхня діяльність. Аби про це могли також знати наступні покоління. Про заслуги о. доктора Генріха Мосінга перед Церквою мовив архієпископ Мокшицький також у своїй проповіді під час св. Меси, яку очолив увечері цього дня в митрополичій базиліці.

 

Про значення ще мало дослідженої духовної спадщини переслідуваної за радянських часів Католицької Церкви мовив Декан Боголовського факультету  Люблінського Католицького Університету о. проф. др. габ. Мирослав Каліновський. Образ о. доктора Генріха Мосінга представив Єпископ-сеньйор Харківсько-Запорізької дієцезії Мар’ян Бучек, котрий також поділився спогадами про зустрічі з ним. Димпломом із відзнакою оцінено в Люблінському Католицькому Університеті магістерську працю випускника Львівського Теологічного Інституту імені св. Йосифа Більчевського – Андрія Ястремського, котрий представив погляд на постать «отця Павла» (о. доктора Генріха Мосінга) у контексті його духовних ідеалів. Про душпастирське служіння о. Генріха Мосінґа в умовах атеїстичного спустошення мовив проф. др габ. Володимир Осадчий, Директор Центру UCRAINICUM Люблінського Католицького Університету і Осередку Досліджень історії та традиції Львівської Митрополії. Одним із вихованців о. доктора Павла був о. др Олег Саламон, котрий у своєму виступі розповів про Святе Писання  у житті та проповідуванні о. проф. Генріха Мосінґа. Доцент Гелена Кшемінська висвітлила діяльність проф. Генріха Мосінґа у подоланні плямистого тифу на території СРСР та поділилася особистими спогадами про видатного вченого і священика.