Наближається Х Всесвітня зустріч сімей, що відбудеться у Римі
  • Птн, 03/06/2022 - 17:18

Під час заходу, що розпочнеться Фестивалем сімей, передбачає триденний конгрес, Святу Месу, яку Папа очолить в суботу, а завершиться місійним дорученням сім’ям, яке Святіший Отець надасть у контексті недільної молитви «Ангел Господній», передбачена також участь української делегації.

Від 22 до 26 червня 2022 р. у Римі відбуватиметься Х Всесвітня зустріч сімей на тему: «Сімейна любов: покликання та дорога до святості». Згідно з бажанням Папи Франциска, її проведення матиме «багатоцентровий та широко розповсюджений» характер. «Рим буде основним осідком, куди прибудуть деякі делегати від родинного душпастирства, що візьмуть участь у Фестивалі сімей, Душпастирському конгресі та Святій Месі, що транслюватимуться на ввесь світ. В ті самі дні кожна дієцезія може стати осередком місцевої зустрічі для своїх сімей і спільнот», – написав Святіший Отець у спеціальному листі про спосіб проведення зустрічі, що був поширений 2 липня 2021 року.

В останній день травня у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація заходів, які приготовані в Римі Дикастерією в справах мирян, сім’ї та захисту життя й Римською дієцезією. Зустріч відкриє Фестиваль сімей, що відбудеться 22 червня в залі Павла VI у Ватикані в присутності Папи Франциска. Далі слідуватимуть три дні конгресу, який буде проводитися в тому ж залі.

Як пояснила під час презентації Ґабріела Ґамбіно, заступник секретаря Дикастерії в справах сім’ї, мирян і захисту життя, на відміну під попередніх таких заходів, цей конгрес не матиме академічно структурованих конференцій, але буде моментом зустрічі, слухання та обміну думками між людьми, що займаються сімейним душпастирством. Серед тем – співвідповідальність подруж і священиків у душпастирстві, конкретні труднощі сімей у сучасному суспільстві, деякі «екзистенційні периферії» в сімейному середовищі, домашня церква і синодальність, вплив цифрової ери на сімейне життя, та інші.

В рамках конгресу відбудеться вечір на тему «Сімейне сопричастя як стиль сопричастя Церкви», що в п’ятницю 24 червня проводитиметься на парафіях Римської дієцезії, де делегати з різних частин світу спілкуватимуться з римськими сім’ями. В суботу вранці запланована євхаристійна адорація, а ввечері Папа Франциск відслужить Святу Месу на площі Святого Петра. В неділю, 26 червня, в контексті молитви «Ангел Господній» Папа Франциск надасть сім’ям місійне доручення.

На зустріч до Риму прибудуть приблизно дві тисячі делегатів із 120 країн світу, обрані єпископськими конференціями, синодами Східних Католицьких Церков, міжнародними церковними рухами, що відзначаються родинним апостолятом. Завдяки спеціальному фондові, організованому при дикастерії, належним чином будуть представлені бідніші регіони світу. В заходах у Римі також візьмуть участь делегати з України, як від УГКЦ, так і від РКЦ. З огляду на «багатоцентровий» характер зустрічі, на сайті події можна завантажити душпастирські матеріали для організації відповідних заходів на місцях.

Римські заходи транслюватимуться через офіційний сайт romefamily2022.com, на каналі YouTube Римської дієцезії та на порталі VaticanNews. Ключові події – Фестиваль, суботня Свята Меса та «Ангел Господній» у неділю – транслюватимуться також по телебаченню через мережу «Mondovisione».