Нікарагуа: заарештовано ще двох священників
  • Срд, 11/10/2023 - 16:13

Минулих вихідних режим Ортеги в Нікарагуа заарештував ще двох католицьких священників, у результаті чого лише за вісім днів з початку місяця було заарештовано шість священнослужителів.

Першим заарештованим священником був отець Єснер Сіпріано Пінеда Менесес, 37 років, парох парафії Матері Божої з Лурду у департаменті Нуева-Сеговія (адміністративний округ) єпархії Естелі. Газета El Confidencial повідомила, що він був заарештований 7 жовтня сандиністською поліцією.

Наступного дня крім Пінеди був заарештований отець Рамон Естебан Ангуло Рейес, парох парафії Матері Божої Фатімської у місті Ель-Рама в єпархії Блуфілдс.

За даними нікарагуанського медіа 100% Noticias, поліцейські з'явилися в парафії 8 жовтня під неправдивим приводом, аби нібито забрати Ангуло на зустріч. Однак священник так і не повернувся і його місцезнаходження невідоме.

Нікарагуанська дослідниця та юристка Марта Патрісія Моліна сказала, що парафії, які залишилися без священників, наразі не мають Меси, а лише Літургію Слова, і “моляться за якнайшвидше повернення своїх пастирів”.

Моліна також зазначає, що диктатура президента Даніеля Ортеги та його дружини, віце-президента Росаріо Мурільо, стежить за священниками “щодня” та “фотографує їх”. Вона також стверджує, що має інформацію про захоплення нових священників.

За кілька днів до цього були заарештовані священники Альваро Толедо, Хуліо Норорі, Іван Сентено та Крістобаль Гадеа. Нікарагуанська газета La Prensa повідомила, що наразі в Нікарагуа заарештовано 13 осіб із духовенства, у тому числі єпископа Матагальпи Роландо Альвареса, якого в лютому засудили до 26 років і чотирьох місяців ув’язнення за те, що він “зрадив батьківщину”.