Новий лист від "Агати Крісті": Знаменитості звертаються до Ватикану з проханням зберегти Тридентську месу
  • Чтв, 04/07/2024 - 14:03

Відомі діячі шоу-бізнесу та культури звертаються до Ватикану з проханням призупинити подальші обмеження на відправу Тридентської літургії. Це черговий лист, в якому світські знаменитості просять зберегти класичну форму римського обряду через її неймовірну естетику і піднесену красу обрядів.

У 1971 році подібна ініціатива несподівано врятувала класичну форму відправлення Святої Літургії на Британських островах. Тодішній президент єпископату Англії та Уельсу, кардинал Джон Геннан передав Павлу VI звернення, підписане 50 відомими людьми, про дозвіл використовувати стародавній обряд на своїй батьківщині. Тим, що повинно було переконати Папу Монтіні гарантувати Індульт, було ім'я Агати Крісті, що було серед підписантів.

Завдяки цій ініціативі єпископи Англії та Уельсу отримали право давати згоду на відправу Пресвятої Жертви згідно з месалом 1962 року, відомого в народі як «індульт Агати Крісті». Зараз, перед обличчям повідомлень про плановану повну заборону у Ватикані класичної форми римського обряду, діячі культури знову виступають на захист цієї позачасової спадщини, пише pch24.pl.

Як повідомляє на платформі X відома католицька журналістка Діана Монтанья, британська газета «Times» опублікувала звернення до Святого Престолу призупинити заплановані обмеження, підписане британськими знаменитостями.

Серед підписантів Б’янка Джаггер – фактична (церковний шлюб) дружина Міка Джаггера, лідера гурту «The Rolling Stones», лорд Ендрю Ллойд Вебер – всесвітньо відомий композитор, нагороджений «Оскаром» за музику до фільму «Евіта», принцеса Кент - дружина принца Майкла Кентського, онука короля Георга V.

Якщо Ватикан не хоче слухати тисяч віруючих, які тримаються класичної форми римського обряду, то чи буде він слухати світових знаменитостей – у «діалог» з яким він так активно вступає?