О. Федеріко Ломбарді: Папа нічого не говорив про рукоположення жінок у диякони
  • Суб, 14/05/2016 - 09:54

Папа Франциск «не говорив, що він має намір ввести дияконські свячення жінок». Так прокоментував директор прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді поширену низкою ЗМІ інформацію про те, що Святіший Отець нібито підтримує таку ідею.

Чутки про можливу появу в Католицькій Церкві висвячених дияконіс з'явилися після того, як 12 травня на зустрічі з членами Міжнародного ради генеральних настоятельок чернечих згромаджень Папа допустив створення спеціальної комісії, яка розглянула б служіння дияконіс за прикладом перших століть історії Церкви.

«Потрібно бути чесними: Папа не говорив, що має намір ввести висвячення жінок в дияконський сан. Тим більше він нічого не говорив про їх висвячення в сан священичий, - підкреслив о. Ломбарді. - Більш того, він дав ясно зрозуміти, що він зовсім не думає про це».

У своєму виступі перед генеральними настоятельками Папа підкреслив, що якщо проголошення жінкою проповіді під час літургії Слова «не є жодною проблемою», то її участь в Євхаристії літургії, навпаки, є «літургічно-догматичною проблемою», оскільки жінки не висвячені в священний сан. Папа також застеріг від тенденції «клерикалізації мирян».

Питання про дияконське служіння жінок не нове: воно сягає корінням в служіння «дияконіс», які несли певне служіння в Церкві протягом перших століть її історії, продовжив о. Ломбарді, пославшись на деякі історичні дослідження, присвячені цій темі, - в тому числі на важливий документ Міжнародної богословської комісії за 2003 рік. «Папа сказав, що він думає про заснування комісії, яка повернулася б до розгляду цих питань і внесла в них більшу ясність».

Представник Ватикану також застеріг від спроб звести весь діалог Папи і настоятельок жіночих монаших спільнот до однієї цієї теми. Великі плоди, за словами Ломбарді, могла б принеси дискусія про служіння жінок в Церкві - в тому числі в різних дикастерія Римської курії - на тих постах, де не потрібно свячення в священний сан.