«Open Doors»: кожен восьмий християнин зазнає переслідувань
  • Чтв, 16/01/2020 - 17:00

Благодійна організація «Open Doors» опублікувала рапорт про переслідування християн у світі, що аналізує період від 1 листопада 2018 року до 31 жовтня 2019 року.

Переслідування християн і далі зростає. У країнах, в яких ведеться спостереження, приблизно 260 мільйонів християн зазнають переслідувань, в той час як рік тому цей показник становив 245 мільйонів. Такими є дані оприлюдненого 15 січня 2020 року щорічного рапорту благодійної організації «Open Doors» (Відкриті Двері), яка також представила «World Watch List 2020» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн.

Беручи до уваги період від 1 листопада 2018 року до 31 жовтня 2019 року, цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру у п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, у своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни. Згідно з цими даними, кожен восьмий християнин у світі зазнає переслідувань з огляду на віру.

Зменшилася кількість вбивств

З-поміж приблизно ста країн, в яких зафіксовано явище переслідування й щодо яких ведеться моніторинг, в 73 стверджено рівень переслідування, визначений як «високий», «дуже високий» чи «крайній». Кількість християн, вбитих з причин, пов’язаних з вірою, зменшилася порівняно з попереднім рапортом, із 4305 до 2983. Лідером за цим показником і далі залишається Нігерія. Наступні позиції – за Центральноафриканською Республікою та Шрі-Ланкою з огляду на теракти під час минулорічної Пасхи.

Вп’ятеро зросла кількість атак проти храмів чи пов’язаних приміщень, таких як школи, лікарні, тощо. Якщо в попередньому рапорті цей показник становив 1847, то в минулому році зафіксовано 9488 випадків закриття, знищення чи нападів на культові чи пов’язані будівлі.

Насильство над жінками

Тривожним явищем є випадки сексуального насильства та зловживань, викликані дискримінацією на релігійному ґрунті, що включає також примушені подружжя. Загалом, зафіксовано понад вісім тисяч випадків такого насильства, але це, за словами упорядників, лише вершина айсберга, оскільки такі явища часто відбуваються в домашньому середовищі й застосовуються як засіб зламати волю. Згідно з припущенням, щодня приблизно 23 християнські жінки стають жертвами сексуального насильства саме задля релігійної приналежності.

Крайній рівень переслідування в 11 країнах

Хоч кількість вбивств з огляду на віру зменшилася, вражаючим є зростання тиску на християн, що проявляється в утисках, агресії, насильстві та дискримінації. Одинадцять країн, рівень переслідування в яких визначено як «крайній», залишаються тими самими, що й попереднього року. Починаючи від 2002 року, першу позицію незмінно займає Північна Корея. Також і Афганістан, Сомалі та Лівія, що займають наступні сходинки, набрали 90 і більше оціночних балів, якими визначається рівень переслідування. На п’ятому місці незмінно залишається Пакистан, де досі діє відомий закон про богохульство.

Деякі тенденції

Вперше до переліку 50 країн з найбільшим рівнем переслідування проти християн потрапили Буркіна-Фасо й Камерун, підтверджуючи погіршення ситуації в Сахелю, де діють щонайменше 27 джихадистських угруповань. Зокрема, на півночі Буркіна-Фасо зачинено понад 200 храмів.

Роками скорочується кількість християн на Близькому Сході. В Іраку до війни 2003 року нараховувалося 1,5 мільйона християн, сьогодні їх лише 200 тисяч. Поверненню християн до долини Ніневії після поразки так званої ісламської держави не сприяє брак гарантій безпеки. В Сирії з понад 2 мільйонів, кількість християн зменшилася до 744 тисяч.

Зовсім інший характер переслідувань існує в Латинській Америці. Там загрожує небезпека духовним особам і мирянам, які з огляду на релігійні переконання кидають виклик організованій злочинності в таких країнах, як Мексика чи Колумбія, остання з яких потрапила до WWL2020, посівши 41-ше місце.