Папа: Кожне життя є цінним, кожна особа є даром
  • Чтв, 16/02/2017 - 16:36

«Кожне життя є цінним, кожна особа є даром, а інклюзивність збагачує будь-яку спільноту та суспільство», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 16 лютого 2017 р., делегацію Комітету Спеціальної Олімпіади. Мова йде про змагання між людьми з вадами розумового розвитку, і їх не слід плутати з Паралімпійськими Іграми.

Зустріч відбулася у контексті запланованих на березень Всесвітніх Зимових Спеціальних Олімпійських Ігор, що відбудуться в місті Штирія на південному сході Австрії. Тож через членів делегації Святіший Отець передав вітання всім учасникам змагань.

«Спорт – це ваше захоплення і ви докладали великі зусилля, готуючись до змагань згідно із присягою учасника Спеціальної Олімпіади: “Бажаю перемогти, але якщо не зможу, то бажаю спробувати це зробити всіма своїми силами”. Спортивна діяльність є корисною як для вашого тіла, так і для духа, даючи вам змогу покращити якість свого життя», – зауважив Папа,  наголошуючи на тому, що постійні тренування спричиняються до зростання в терпеливості й витривалості та допомагають «здобути й розвинути здібності, які без цього залишались би прихованими».

«В основі всієї спортивної діяльності лежить, деякою мірою, радість: радість з руху, з перебування разом, радість з огляду на життя й дари, які Творець щодня нам дає, – вів далі Святіший Отець. – Бачачи гарну усмішку на ваших обличчях та велике щастя у ваших очах, коли вам під час змагання все вдалося, а найкраща перемога полягає в тому, щоби перемогти себе самого, ми усвідомлюємо, що означає щира і по-справжньому заслужена радість! І можемо навчитися від вас радіти малими і простими речами, радіти разом».

Папа також вказав на те, що «спорт допомагає поширювати культуру зустрічі й солідарності», показуючи також, що не існує перешкод, які неможливо подолати. «Ви є знаком надії для тих, які анґажуються у те, щоб робити суспільство інклюзивнішим. Кожне життя є цінним, кожна особа є даром, а інклюзивність збагачує будь-яку спільноту та суспільство. Таким є ваше послання для світу, для світу без кордонів і виключень!».