Папа про нашу приналежності до Христа і Церкви
  • Пон, 04/05/2015 - 08:13

Ми всі покликані, щоб приносити плоди цієї спільної приналежності Христу і Церкві, сказав Папа Франциск 3 травня 2015 під час своїх роздумів перед  молитвою "Regina Coeli" у Ватикані. Папа підкреслив, що той, хто з'єднаний з Ісусом, робить багато добра іншим і суспільству як християнин. Сьогоднішнє Євангеліє показує нам Ісуса на Тайній Вечері, в момент, коли він знає, що смерть вже наближається. Настав його "час".

Останній раз Він зі своїми учнями. Прагне, щоб вони в свій розум вписали основоположну істину: навіть тоді, коли Він не буде більше фізично серед них, вони все одно повинні бути з'єднані з Ним у новий спосіб і тоді принесуть багато плоду. І ми всі можемо об'єднатися з Ісусом в новий спосіб. Який цей спосіб? Якщо, проте, один з них втратить стосунки з Ним, це з'єднання з Ним стане стерильним, і навіть шкідливим для суспільства. Яким є цей новий спосіб? І, щоб висловити цю реальність, Ісус використовує образ виноградної лози і гілки: «Як неспроможна гілка сама з себе плоду принести, якщо не перебуватиме вона на виноградині, ось так і ви, якщо не перебуватимете в мені.  Я виноградина, ви - гілки."(Ін 15,4-5). І цією метафорою навчає нас, як залишитися в Ньому, бути з'єднаним з Ним, хоча Він фізично не присутній.

 Ісус - виноградна лоза, а через Нього - як сік в дереві - проходить до гілок сама любов Бога, Святий Дух. Ось: ми є гілками, і через цю притчу Ісус хоче, щоб ми зрозуміли важливість бути з'єднаними в Ньому. Гілки не є самодостатніми, але повністю залежать від виноградної лози, в якій знаходиться джерело їхнього життя. Так само відбувалося і з нами, християнами. Прищеплені таїнством хрещення Христа, ми отримали від Нього безкоштовно дар нового життя; і ми можемо залишатися в живих стосунках з Христом. Необхідно залишатися вірними хрещенню і зростати в любові з Господом через молитву. Треба молитися щодня, слухати і мати послух Його Слову, читати Євангеліє, брати участь у таїнствах, особливо в Євхаристії і в примиренні.

 Якщо хтось тісно пов'язаний з Ісусом, він насолоджується дарами Святого Духа, якими, як каже св. Павло, є: "любов, радість, мир, довготерпеливість, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість" (Гал 5,22); і ці дари ми отримуємо, коли залишаємося з'єднаними з Ісусом; і в підсумку, хто робить багато добра для ближнього і суспільства, цей справжній християнин. Саме з поведінки, насправді, легко дізнатися, що хтось є справжнім християнином, як за плодом пізнається дерево. Плоди цього глибокого з'єднання з Ісусом визначні: вся людська істота перетворюється благодаттю Святого Духа: душа, інтелект, воля, любов, а також тіло, бо ми об'єднані в дусі і тілі. Ми отримуємо новий спосіб буття, життя у Христі стає нашим: ми можемо думати як Він, діяти як Він, бачити світ і речі очима Ісуса. В результаті, ми можемо любити наших братів, починаючи з найбідніших і страждаючих, так, як Він зробив це, і любити їх з Його серцем, та приносити, таким чином, у світ плоди доброти, милосердя і спокою.

Кожен з нас є гілкою єдиної виноградної лози; і ми всі покликані приносити плоди цієї спільної приналежності Христу і Церкві. Довіримо себе заступництву Діви Марії, щоб бути живими гілочками в Церкві і щоб ми могли свідчити в послідовний спосіб нашу віру, єдність життя і думки, життя і віри -, свідомі того, що ми всі, за нашими конкретним покликаннями, приймаємо участь в єдиній спасительної місії Ісуса Христа, нашого Господа.