Перший день 2016 року з Папою Франциском
  • Птн, 01/01/2016 - 17:35

Для десятків тисяч паломників з усього світу, а також і численних римлян, Новий рік – це участь у богослужіннях, які очолює Глава католицької Церкви.

Святіший Отець закінчив 2015-ий рік урочистою відправою вечірні та подячним гімном «Тебе, Бога, хвалимо» у ватиканській базиліці святого Апостола Петра, а після відправи Папа відвідав великий вертеп, який традиційно прикрашає площу Святого Петра, помолившись перед сценою Христового Різдва.

У п'ятницю вранці, в перший день Нового, 2016 року, коли Католицького Церква латинського обряду святкує урочистість Пресвятої Богородиці Діви Марії, Папа Франциск відслужив в базиліці святого Петра урочисту Святу Месу, розпочинаючи Новий Рік Божим благословенням для всього світу і відзначаючи також і 49-ий Всесвітній День Миру. Цьогорічне послання Папи з цієї нагоди має назву «Перемагай байдужість та здобувай мир».

Під час богослужіння співали понад 6000 дітей та молоді віком від 7 до 18 років, що представляють майже 130 хорів з 13 країн світу, учасників 40-го Міжнародного конгресу Федерації церковних дитячих хорових колективів «Pueri cantores».

У проповіді Святіший Отець наголосив, що Христова благодать спонукає нас бути Його співпрацівниками у будування справедливішого та більш братерського світу, в якому кожна людина і кожна істота зможуть жити в мирі й гармонії  первісного Божого створіння. Він також пригадав, що Пресвята Богородиця є Престолом Премудрості  і Вона уможливлює нам зрозуміння Христової науки, а також сенсу всіх подій, які особисто заторкають нам, наші родини, наші країни та увесь світ. Папа вказав, що материнство Пречистої Діви Марії – це ікона миру і закінчив молитвою до Пресвятої богородиці: «Простягни, о Мати, у цей день Тобі присвячений, Своє благословення над нами, покажи нам обличчя Твого Сина Ісуса, Який дарує всьому світові милосердя і мир».

 Опівдні Папа разом з тисячами вірних, що зібрались на площі святого Петра у Ватикані приоказав молитву «Ангел Господній», звернувшись з побажаннями миру й добра та із синівським довір’ям ввіривши Новий рік материнській опіці Пресвятої Богородиці, щоб зростав мир та милосердя.

Святіший Отець ще раз підкреслив тему Всесвітнього миру, вказуючи, що ми повинні плекати мир, який Бог Отець прагне сіяти у світі. Ворогом миру є не тільки війна, але й байдужість людських сердець. Потрібно відкривати серця, пробуджувати у собі увагу до ближнього. Це – шлях -здобування миру.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск подякував за численні молитовні ініціативи та акції, організовані в усьому світі з нагоди Всесвітнього дня миру. Окремо він звернувся  до учасників молитовного походу за мир, організованого спільнотою Святого Еґідія в Римі та в понад 800 містах світу, серед яких також і у Львові, Києві й Івано-Франківську, а теж привітав  сім’ї, що належать до Руху Родинної Любові, що брали участь у всенічному молитовному чуванні за мир у родинах та між народами, проведеному на площі святого Петра у Ватикані.

О 17-ій годині в базиліці  Santa Maria Maggiore Папа Франциск очолить урочисту Святу Месу з обрядом відкриття Святих Дверей. Вселенський Архиєрей вже відкрив Святі Двері у двох базиліках – святого Петра у Ватикані та святого Івана на Латерані.