Посланці миру аж до мучеництва
  • Суб, 05/12/2015 - 11:09

Монаша родина Братів Менших Конвентуальних сьогодні, 5 грудня, переживає радісну подію. У Перу будуть беатифіковані двоє францисканців – о. Міхал Томашек та о. Збігнєв Стшалковський. Що незвичного було в їхньому житті?

Отець Міхал Томашек народився 23 вересня 1960 року в Ленкавіці (поблизу Живця, Польща). Вступив до Ордену Братів Менших Конвентуальних, 23 травня 1987 року отримав свячення і протягом двох років служив в одній з польських парафій. У липні 1989 року розпочав місійну працю в Перу. Був скромною і набожною людиною, з глибокою вірою і великим шанувальником Богородиці. Мав потужний дар євангелізації молоді та дітей, особливо музикою і співом.

Отець Збігнєв Стшалковський народився 3 липня 1958 року у Тарнові (Польща). Отримав рукоположення 7 червня 1986 року і кілька років працював вихователем та віце-ректором Нижчої Духовної Семінарії Францисканців у Лєгніці. У листопаді 1988 року виїхав на місії в Перу. Був сильним та відважним, піклувався про хворих. Прагнення служити іншим випливало з його глибокої віри і бажання наслідувати св. Максиміліана Кольбе. Організаторські здібності поєднував з працьовитістю і великою відповідальністю. Був шанувальником усього живого, як святий Франциск з Асізі.

Отці Міхал і Збігнєв були місіонерами з Краківської провінції Францисканців Ордену Братів Менших Конвентуальних. З любов’ю служили Богові та ближнім, аж до жертвування власного життя 9 серпня 1991 року у м. Пар`якото в перуанських Андах. Терористи «Сендеро Луміносо» вбили їх, стверджуючи, що вони «ошукували народ, пропагували мир і приспали людей релігією через розарій, Меси, читання Святого Письма; чинили так, що мешканці тих околиць виступали проти революції». Мученики були поховані у храмі Пар`якото. Беатифікаційний процес розпочався у 1996 році, беатифікація відбудеться 5 грудня цього року у Чімботе (Перу).

Про приклад францисканців-мучеників сказав тарновський єпископ Анджей Єж: «Це дуже важливе і актуальне свідчення мучеництва і любові до Христа у середовищі розбитого світу, …, однак це свідчення не випливає з насильства, лише з любові. Кожен з нас живе цим свідченням дару з себе, коли виконує працю з заанґажуванням, піклуючись про свою родину, подружжя, реалізуючи своє покликання, переносячи труднощі, образи, з любов’ю і прощенням щодо інших осіб…».

На могилах мучеників є такий напис: «Міцні у вірі, розпалені любов’ю, посланці миру аж до мучеництва». Кров мучеників одразу ж принесла свої плоди. Місцеве населення після їх смерті сказало «досить» вбивствам. На чолі з єпископом Луїсом Бамбареном воно вийшло на вулиці і почало демонстрацію.