Релігійні лідери закликали Уряд до взаємодії у справі благодійництва
  • Птн, 10/10/2014 - 12:25

КИЇВ – Глави церков і релігійних організацій просять Кабінет Міністрів України спростити процедури отримання та розподілу гуманітарної допомоги, що надходить з-за кордону, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Вони також закликали поліпшити умови провадження благодійної діяльності та заради чого готові разом з урядовцями розробити необхідні законодавчі зміни.

Цьому питанню найбільше уваги було присвячено 3 жовтня під час зустрічі Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

“До прикладу, ми запровадили низку міжнародних благодійних програм з нашими  іноземними партнерами, які постачають в Україну допомогу під цільові проекти, однак маємо проблеми з розмитненням гуманітарних вантажів”, – сказав старший пресвітер Церкви християн віри євангельської України у м. Києві Анатолій Козачок.

За словами священнослужителя, зусиллями віруючих із Донецької та Луганської областей вивезено більше ніж 40 тисяч вимушених переселенців. На сьогодні існує близько 60 місць компактного проживання переселенців, де мешкає понад 19 тисяч людей, про яких продовжують турбуватися Церкви, забезпечуючи продуктами та всім необхідним. При цьому у зоні АТО працює кілька десятків капеланів.

Окрім проблеми внутрішніх переселенців, президент Об’єднання іудейський релігійних організацій України рабин Яків Дов Блайх звернув увагу на потребу створення гідних умов проживання для тих громадян, які залишились на Донбасі. Зокрема, вирішити проблеми з опаленням, водопостачанням, електроенергією.

Він підкреслив, що переважна частина іудеїв, які змушені були виїхати із зони АТО, замість еміграції прийняли рішення залишитися в Україні.

Крім цього, релігійні лідери звернули увагу представників влади на необхідність очищення влади та забезпечення виборчих прав переселенців.

Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет наголосив, що Церква не має права агітувати за політичні партії, але духовенство УПЦ Київського Патріархату буде закликати своїх вірян активно взяти участь у виборах.

"Нам потрібен не аби який парламент, а такий парламент, який буде захищати нашу українську державу та український народ. І я думаю, що український народ прислухається до голосу Церков та релігійних організацій", –  зазначив Патріарх.

При цьому митрофорний протоієрей Української греко-католицької церкви Олекса Петрів закликав керівників Уряду та Парламенту відреагувати на суспільний запит щодо очищення влади та підвищення морального рівня посадовців.

За його словами, “в Україні замало діється для очищення влади”, тому ми спостерігаємо сумні факти самосуду та “смітникової” люстрації з боку обурених громадян.

Голова Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк запропонував провести загальнонаціональну молитву за Україну. Зокрема, таким днем може бути неділя, 19 жовтня, коли Рада Євангельських Протестантських Церков України організовує публічні молитовні зібрання у столиці та в інших містах країни.

Завершуючи зустріч, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підтримав цю ініціативу та запропонував “визначиться з датою, щоб ми разом провели всеукраїнську молитву за нашу країну, наш народ, за те, щоб ми в єдності і вірі подолали всі труднощі, які стоять перед нами”.

На його переконання, проведення такого заходу буде підтримано усіма гілками влади, і Президент України разом з Урядом і Парламентом підтримають цю ініціативу.