Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (29.07 – 04.08.)
  • Втр, 06/08/2013 - 00:31

Понеділок. Повертаючись до Рима, на борту літака, Папа Римський Франциск провів годинну прес-конференцію з журналістами. Франциск здивував журналістів своєю готовністю відповісти на усі запитання, навіть на ті, які стосувалися найбільш гострих тем: реформа Ватиканського банку, випадок прелата Рікки, гей-лобі, Ватілікс і навіть вміст його чорного портфеля.

Перед полуднем понеділка, в Римському військовому аеропорту Чампіно приземлився літак з Ріо-до-Жанейро, яким повернувся з Бразилії Папа Франциск. По дорозі з римського аеропорту Чампіно до Ватикану, Святіший Отець вирішив вступити до базиліки Santa Maria Maggiore, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за Всесвітній День Молоді.

Вівторок. Через Державного Секретаря кардинала Тарчізіо Бертоне Папа Франциск висловив співчуття родичам жертв та постраждалим внаслідом аварії автобуса, що трапилася вночі, 28 липня 2013 р., на півдні Італії.

Середа. Останній день липня в літургійному календарі Церкви є днем спомину святого Ігнатія Лойоли, засновника Товариства Ісусового, більше відомого, як Орден Отців Єзуїтів. З цієї нагоди 31 липня Папа Франциск відслужив Святу Месу в церкві Ісуса. Під час проповіді Папа Франциск закликав своїх співбратів ставити у центрі свого життя Христа, забуваючи про себе самих.

У середу, 31 липня, Папська Рада «Справедливість і мир» оприлюднила повідомлення, в якому вказано, що темою наступного ВДМ, який пройде у Кракові у 2014 році, буде «Братерство – це фундамент і шлях до миру».

«Дорога молоде, дійсно вартує зробити ставку на Христа та на Євангеліє, ризикнути усім задля великих ідеалів!» – таке повідомлення у середу, 31 липня 2013 р., було розповсюджене з аккаунту Святішого Отця в соціальній мережі Твіттер.

Директор Ватиканського прес-центру, о. Федеріко Ломбарді, в інтерв’ю для Радіо Ватикану поділився своїми думками з приводу розмов про «абсолютну новизну» в поглядах Папи Франциска на певні питання, порівнюючи з попереднім вченням Церкви. «Я б не сказав цього, – відповів о. Ломбарді. – Мені здається, навпаки, що саме у випадку, скажімо, ключових моментів, він дуже чітко покликався на традицію Церкви та її вчення».

на цю тему також читайте статтю о. Ореста-Дмитра Вільчинського «Один день, а два скандали».

Разом з координаційним комітетом Ради Єпископатів Латинської Америки CELAM Папа розважав над ситуацією з душпастирством на цьому континенті. Понтифік підкреслив потребу діалогу із сучасним світом і остеріг перед певними спокусами, наприклад, ідеологізацією євангельської проповіді із зведенням її до соціології чи психології. Йшлося також про спокусу клерикалізму, який звільняє вірних мирян від відповідальності, що деяким із ним видається вигіднішим.

Святий Престіл постановив призначити Згромадженню Францисканців Непорочної (Італія) комісара, а також наказав, щоби відтепер там служили Літургії відповідно до звичайної форми латинського обряду – тобто національними мовами, натомість, для служіння Тридентської Літургії обов’язково потрібен дозвіл компетентних органів.

Четвер. Детальна інформація про структуру та діяльність Інституту релігійних справ, більш відомого як Ватиканський банк, тепер доступна в інтернеті. 31 липня почала діяти інтернет-сторінка установи - www.ior.va. За словами директора банку, Ернста фон Фрейберга, ресурс був створений, щоб інформувати співробітників, клієнтів, Церкву і суспільство про його діяльність, цілі й досягнення в процесі реформування.

П’ятниця. «Мені дуже приємно привітати вас з нагоди святкування Ід аль-Фітру, що завершує місяць Рамадан, присвячений, головним чином, постові, молитві та милостині», - цими словами Вселенський Архиєрей привітав мусульман усього світу. Традиційно, Папа запропонував тему для роздумів. «Цього року темою, над якою я хотів би застановитись разом із вами та з усіма тими, що читатимуть це послання, яке стосується як мусульман, так і християн, є сприяння взаємній пошані через виховання», – наголосив Папа Франциск, додаючи, що слід підкреслити важливість виховання на основі взаємної пошани. Повний тест цього послання можна перечитати тут.

У п’ятницю Папа опублікував нове повідомлення у Твіттері: «Впевненість віри не робить нас пасивними і закритими, але каже йти і свідчити, вступаючи в діалог з усіма».

Субота. Святіший Отець призначив нового Апостольського елемозинарія. Ним став о. прелат Конрад Краєвський, який досі був одним з папських церемоніймейстерів і офіціал Служби папських літургійних дій. Він отримав гідність архиєпископа.

Неділя. «Справжнє багатство – це любов Ісуса, якою ділишся з братами», – зазначив Папа Франциск перед традиційною недільною молитвою «Ангел Господній» у неділю. Святіший Отець пригадав свою поїздку в Ріо. Він ще раз подякував усім її організаторам та учасникам. Папа пригадав, що «Всесвітні Дні Молоді це не “феєрверки”, моменти ентузіазму заради самих себе; це етапи довгого шляху, який почався в 1985 р. з ініціативи Папи Івана Павла II. Він довірив молоді хрест і сказав: Ідіть, і я піду з вами!» також Понтифік попросив молитись, щоб молодь, що брала участь у Всесвітніх Днях Молоді, могла перемінити цей досвід в щоденний шлях, в щоденну поведінку, у важливі життєві вибори, відповідаючи на особисте покликання Ісуса. Після молитви Папа привітав групи паломників з інших країн.

Папа Франциск не планує нікуди їхати в часі відпустки, а залишиться у Ватикані, дещо сповільнивши ритм щоденних обов’язків. Про це повідомив прес-секретар о.Федеріко Ломбарді. Франциск задумується над реформою Церкви, щоб вона була більш місійною і колегіальною. Вихідним пунктом його роздумів є пропозиції минулорічного синоду єпископів про нову євангелізацію.

5-9 серпня голова Папської ради «Iustitia et pax», кардинал Пітер Тарксон, перебуватиме в Японії, де візьме участь у низці заходів в рамках ініціативи «Десять днів для миру».

Отець Федеріко Ломбарді підкреслив, що Папа Франциск, наказуючи братам Францисканцям Непорочної відправляти Євхаристію згідно звичайної форми римського обряду за винятком ситуації дозволу на відправу у надзвичайній формі від компетентної влади, не мав наміру протиставитись загальним розпорядженням Бенедикта XVI з Motu Proprio Summorum Pontificum. Папське рішення є відповіддю на певні проблеми і напруження в згромадженні щодо обряду Євхаристії.

 

Радимо ознайомитись:

Запрошуємо вас у своїх молитвах долучитись до молитовних намірень Папи на серпень.

Статистика ВДМ 2013.

Брат Бенедикта XVI розповів про подробиці відставки Папи.

Сестра Папи: «Він – еволюція для Європи».