Тижневий огляд: життя УГКЦ (16.01 - 22.01)
  • Пон, 23/01/2017 - 22:53

У вівторок, 17 січня 2017 року, в Перемишлі провели збори церковних юристів УГКЦ

З нагоди празника Богоявлення Господнього, яке Східні Церкви в Україні відзначають 19 січня, Львівська міська рада організувала чергове екуменічне Йорданське Водосвяття перед ратушею на площі Ринок. Цього разу спільну молитву очолив Предстоятель Української Єпархії Вірменської Апостольської Церкви Єпископ Маркос Оганесян. З групою священиків прибув Єпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт Алексійчук. Були також представники УПЦ і УАПЦ.

Прихожани греко-католицької церкви в Німеччині передали до Полтави гуманітарну допомогу. Її представники благодійного фонду «Всесвіт» отримали ще наприкінці минулого року. Частину речей волонтери вже передали до медичних закладів. Гуманітарна допомога складалася з ліжок, 26 з яких було направлено на полтавський військовий госпіталь. Також серед іншого є  іграшки, інвалідні візки, дитячий та одяг для дорослих. Теплі речі передадуть бійцям на передову, інші ж – в дитячий будинок та в будинок для людей з особливими потребами. А інвалідні візки, благодійники роздають за зверненням.

20 січня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєклом та заступником голови місії Посольства Республіки Польща в Україні Рафалом Вольським у своїй резиденції в Києві. Зустріч відбулася на прохання пана Посла, який тим самим виявив глибоку пошану до УГКЦ із метою опрацювання спільного бачення польсько-українських стосунків.  «Як розповів сам Посол, для нього важливою є позиція УГКЦ у цьому питанні. Зі свого боку я висловив свій біль із приводу напруження, яке має місце в польсько-українських стосунках (зокрема, загострення розпочалося з подіями в Перемишлі, у Гуті-Пеняцькій)», - коментує зустріч Блаженніший Святослав. Предстоятель УГКЦ розповів дипломату про те, які УГКЦ має засоби, аби продовжувати справу польсько-українського примирення. Пан Посол запевнив у своїй готовності співпрацювати у справі польсько-українського примирення, щоб «народи спільно крокували в європейське майбутнє».

15 дітей з опікунами завітали до БФ «Карітас СДЄ УГКЦ»  із міста Дніпропретровськ на  новорічні канікули. Дітей гостинно прийняли місцеві сім’ї, де для них були створені комфортні умови для проживання, а відтак вони мали можливість познайомитись із  галицькими традиціями. Ці 10 днів були насиченими на різні цікаві заходи: молитва, Літургія, різноманітні майстер – класи, прогулянки та поїздки містами (Дрогобич, Трускавець, Східниця, Борислав, Львів), зоопарк «ЛІМПОПО»  та багато іншого.

В неділю, 22 січня, відкрив свої двері перший та поки єдиний при Коломийсько-Чернівецькій єпархіі УГКЦ садочок для  діток від 3-х до 6-ти років. Розрахована захоронка на 50 місць. Переважно малюки проводитимуть час разом. Ділитимуться  на дві групи - старшу та молодшу - лише під час занять.

У Римі в актовій залі Собору Святої Софії відбулася презентація Щоденника о. Василя Поточняка, в якому він описував переживання своєї хвороби перед смертю. Упорядник Щоденника і автор вступної промови - настоятель Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ о. Юстин Бойко, один з найближчих приятелів о. Василя Поточняка розповів, про історію виникнення Щоденника і духовного заповіту отця Василя. Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, який приятелював з о. Василем Поточняком, відзначив, що він був патріотом, діяльною людиною, а також праведним і ревним священиком. "Він був собою, ніколи не змінювався на догоду комусь. Вже будучи важкохворим, він приїхав до Риму і взяв участь у мітингах на підтримку Майдану, Революції Гідності", - відзначив Олесь.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Глава УГКЦ на Водохреща: Усвідомити власну гідність – це вже є революцією

Глава УГКЦ у день Соборності: «В основі акту злуки виявилася християнська сутність нашого народу»

Глава УГКЦ до важкохворих в ефірі проекту «Відкрита Церква» на Живому ТБ.: «Ваші страждання мають вічну вартість». Блаженніший Святослав, розповів про те, як лікарю правильно донести тяжку правду про стан здоров’я хворого пацієнта

Глава УГКЦ: Священика в лікарні потребує не тільки хворий, а й сама система охорони здоров’я

 

«Свячена вода не допоможе, якщо люди не змінюватимуться» - інтерв’ю «ВЗ» у Архієпископа і Митрополита Львівського УГКЦ владики Ігоря (Возьняка)

Відеозапис вечірньої телепередачі «Вечір у Львові» за участю Високопреосвященного владики Ігора, Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ.

Тиждень молитов за єдність християн. Історичний шлях

Військове капеланство: підсумки року, перспективи на 2017-ий - отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, у програмі “Що відбувається?” 

12 лютого у Марійський духовний центр Зарваниці з особистої захристії Папи Римського із Ватикану привезуть унікальну реліквію часів земного життя Спасителя – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Реліквія є найстарішим зображення обличчя Ісуса Христа. Святиня буде виставлена для привселюдного почитання у Зарваниці, а згодом у головному храмі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ – Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці.

Перемоги над Йосипом Сліпим радянська влада не досягнула

ЛМГО «Українська молодь – Христові» запрошує львів'ян до Біблійної школи при УМХ. Перший курс нашоїї школи буде присвячено Старому Завіту. Зустрічі відбуватимуться щотижня. Біблійний курс Старого Завіту розраховано терміном на 1 рік з перервою на літній час. Заняття будуть відбуватися у приміщенні ЛМГО «Українська молодь – Христові» , за адресою, м. Львів, вул. Пекарська 13.

Організатори Всесвітнього Дня Молоді, що має відбутись у Панамі в 2019 році, оголосили точну дату проведення цього заходу: 22-27 січня 2019 р.