У Львові триває виставка про порятунок євреїв у ІІ світовій війні з боку УГКЦ
  • Втр, 30/12/2014 - 04:51

Як повідомляє сайт Львівського музею історії релігії у Львові у музейному просторі по вулиці Староєврейській 36 триває виставка «Ті, що рятували cвіт», розповідає про акцію порятунку євреїв Українською Греко-Католицькою Церквою в роки Другої світової війни.

Організаторами акції були брати Шептицькі – Митрополит Андрей та Архімандрит Климентій.

Перша частина експозиції присвячена «образам зниклого світу» – галицькому єврейству і його особливій культурі, яка була знищена під час Другої світової війни та нацистської окупації.

Поділена умовними назвами «Історія», «Релігія», «Сім’я», ця частина розкриває різні аспекти життя євреїв у довоєнному Львові. Зокрема експонує голограми ритуальних юдейських предметів, які належали до війни синагогам, що нині не існують, та громадам, які були винищені нацистами.

Окремий розділ розповідає про європейських політиків і філософів, котрі спричинились до появи антисемітської складової в ідеології нацистів.

Експозиція другої частини виставки присвячена акції порятунку, в якій взяли участь, ризикуючи власним життям, монахи і монахині, а також священики та вірні Церкви, ставлення яких до євреїв ґрунтувалося на християнських засадах любові, на ідеології загальнолюдського єднання.

Тут ілюструється німецький «новий порядок», установлений нацистською окупацією, є спогади про нього очевидців, а також фото безпосередніх учасників тих подій – священиків, монахів і монахинь, «Праведників народів світу», врятованих євреїв, зокрема рабина Давида Кахане та сина рабина Єзекиїля Левіна – Курта, Лілі Штерн, Адама Ротфельда та їхні свідчення.

Окремий розділ присвячено Блаженному о. Омелянові Ковчу, який під час Другої світової війни відважно виконував священичі обов’язки, проповідуючи любов до людей усіх національностей та рятуючи від винищення євреїв.