У Нігерії сталася чергова серія терактів за участю ісламістів-смертників
  • Пон, 01/07/2024 - 18:35

У суботу, 29 червня, в Нігерії сталася серія терактів за участю жінок-смертниць. Як повідомляє ВВС, внаслідок серії вибухів загинули 18 людей і ще 30 отримали поранення. Деякі місцеві ЗМІ повідомили про набагато більшу кількість жертв — понад 30 осіб.

Приблизно о 15:45 за місцевим часом у місті Гвоза (штат Борно) пролунали три вибухи. Під час одного з нападів смертником виявилася жінка, яка несла на спині дитину та підірвала вибуховий пристрій на собі, коли йшла біля стоянки, де відбувалася весільна церемонія. Ще один теракт інша смертниця вчинила біля лікарні, а третій стався під час поховання жертв першого вибуху. Місцева влада повідомляє, що серед загиблих багато дітей та вагітних жінок.

Після терактів президент Нігерії Бола Тінубу написав наступне: «Ті, хто вчиняє необґрунтоване насильство, мають зіткнутися з правосуддям, і що ці боягузливі напади є лише окремим епізодом, оскільки його уряд не дозволить нації сповзти в епоху страху, сліз, горя та крові". Ці пафосні слова видаються рішучістю для боротьби з тероризмом, однак подібні реакції ми бачимо після кожного масштабного злочину Боко-Харам чи інших терористів, але ситуація залишається вкрай напруженою.

Боко Харам — африканський відділ Ісламської Держави, який ставить за мету зробити всю Нігерію аналогом раніше захоплених ІДІЛ територій. Штат Борно був центром повстання ісламістських бойовиків, яке тривало 15 років. Внаслідок системного насилля два мільйони людей були змушені залишити свої домівки, а загальна кількість жертв сягнула 40 000.

Хоча Боко Харам втратила колишні масштаби нападів і терактів, джихадисти продовжують регулярно чинити насилля в сільських громадах. Організація Боко Харам неодноразово залучала молодих жінок і дівчат для здійснення терактів смертників і наразі ця практика повертається.

В Нігерії населення поділене на християн і мусульман майже порівну. Боко Харам вчиняють насилля щодо різних релігійних груп, однак протягом останніх років їх терористична активність направлена передусім на християн. Щороку від їх рук гинуть тисячі християн переважно у сільській місцевості.

Найгучнішим масовим вбивством у Нігерії за останній рік стала різанина на Різдво, коли ісламісти вбили понад 160 християн. Попри системність терактів, влада не здатна зупинити насилля. Ця катастрофічна ситуація пояснюється кількома факторами: Нігерія тільки формально правова держава, а політичні еліти занадто корумповані, щоб докладати реальних зусиль для захисту сільського населення.