Українці Італії здійснили п’яту різдвяну прощу до папських базилік Риму
  • Нед, 27/12/2015 - 14:55

«Коли може бути краща нагода, щоби зрозуміти Боже милосердя, як не празник Різдва Христового: Це з-нами-Бог, це Бог Еммануїл, це Бог любові й милосердя, це благородна, доброчинна, некористолюбна Любов виходить нам назустріч, всіх пригортаючи, жертвуючи Себе, щоби інші мали життя», – сказав владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків у Італії та Іспанії, проповідуючи під час Божественної Літургії, яку він очолив на катедральному престолі папської базиліки Святого Петра у Ватикані у суботу, 26 грудня 2015 р., з нагоди Національної різдвяної прощі українців в Італії до цієї базиліки, приуроченої Ювілеєві Милосердя.

Тисячі вірних вже вп’яте прибули разом зі своїми душпастирями на різдвяну прощу до Риму з усіх куточків Італії, куди доля протягом останніх десятиліть закинула трудових мігрантів з України. Проходячи «паломницьким маршрутом» до Святих Дверей базиліки Святого Петра, вони колядками прославляли новонароджене Боже Дитя та просили у Нього миру для своєї батьківщини.

«Дорогі брати й сестри з прекрасної та дорогої України, щиро вітаю вас у базиліці Святого Петра, яка зберігає пам’ять про кров святого апостола Петра», – такими словами на початку богослуження паломників привітав кардинал Анджело Комастрі, Архипресвітер базиліки Святого Петра, «від щирого серця» побажавши всім «завжди перебувати в єдності зі своїми пастирями, жити єдністю». «Адже якщо народ перебуває у єдності, то стає схожим до вифлеємських ясел. Бо тоді відчувається присутність між нами Ісуса, Який сказав: Де двоє або троє зберуться в моє ім’я, там і Я буду між ними», – пригадав настоятель базиліки.

Разом з владикою Діонісієм співслужили владика Іриней Білик, канонік папської базиліки Santa Maria Maggiore, представники ватиканських відомств та Римської дієцезії, чернечих спільнот, священики з Папської Української Колегії святого Йосафата. До паломників, які заповнили базиліку, приєдналися Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська, представники дипломатичного корпусу, українські семінаристи, які навчаються у Римі, численні богопосвячені особи. Урочисте богослуження прикрасив хор українських студентів Королівської консерваторії Мадриду та інших музичних закладів столиці Іспанії. А щоб уможливити вірним отримання ювілейного відпусту, численні священики уділяли Святе Таїнство Покаяння.

Проповідь владики Діонісія:

Mp3

Аудіозапис Святої Літургії:

Mp3

Проща закінчилася колядуванням біля ялинки та вертепу, встановлених на площі Святого Петра.

Вже вп’яте УГКЦ в Італії організувала паломництво до однієї з папських базилік Риму, вдруге – до базиліки Святого Петра. Згаданий звичай започаткувався саме звідси, коли таку прощу було організовано вперше з нагоди того, що 2011 року головну католицьку площу прикрашала ялинка з України. Наступними роками такі прощі відбулися, почергово, до базиліки святого Павла поза мурами (2012), катедри Риму базиліки святого Івана (2013) та марійської базиліки Santa Maria Maggiore (2014).